2023-01-29 874 浏览
微小嘅新年愿望系一个月出街食一次好嘢。一月打头阵嘅系ifc mall空中花园嘅HAKU!13 道菜碟碟精致好味,每三道菜配一款酒。以下几款打星星嘅系我嘅best pick! 🥂Ernest Remy Champagne 果香清晰、微酸、易入口,bubbles好爽口,配鱼生啖啖甘甜🌊UNI 海胆鲜甜,配柚子松露酱汁醒神,竹炭多士正好吸收所有精华,令人可以㗳真啲一阵风咁嘅海胆🐟OTORO大拖罗油脂丰盈,用昆布味醂腌后鲜味突出;紫苏花味道独特,紫菜脆挞有助减淡拖罗油腻感🐚SCALLOP北海道帆立贝啖啖肉,简单配青瓜啫喱同莴笋就够,酱汁系三杯酢加烤过嘅蒜同油,微酸、开胃🥂新潟月白以40%精米步合,充满淡淡花香,清爽顺喉🐠KANPACHI⭐第一次食间八刺身系配昆布油+血橙汁,好鲜甜~ 鱼肉晶凝通透、口感浓郁香醇,太正!🦑SQUID⭐鱿鱼以备长炭烘烤处理及牛油低温慢煮,口感绵滑有咬劲,好特别,加上忌廉紫苏油真系食唔停🥚CHAWANMUSHI茶碗蒸上有三文鱼子、虾肉,唔错🥂Famille Lieubeau, Clisson Muscadet Sèvre et Maine相比头两支酒,呢款较酸,淡身、

🥂Ernest Remy Champagne

以40%精米步合,充满淡淡花香,清爽顺喉

🐠KANPACHI⭐

🦑SQUID⭐

🥚CHAWANMUSHI
茶碗蒸上有三文鱼子、虾肉,唔错

相比头两支酒,呢款较酸,淡身、颇dry

🍞PARKER HOUSE⭐
餐厅自家制黑蒜面包,超级软熟、香气四溢,配松露牛油无得弹,好味到我自己一个人食哂四个包!

🐟SABLEFISH⭐
银鳕鱼用牛油慢煎,嫩滑到入口即溶;酱汁用鱼骨、高汤、味增、松露油肴制,层次丰富;大厨落鱼子酱亦唔手软,为银鳕鱼加添咸香

🦞BLUE LOBSTER
法国蓝龙虾爽甜弹牙,苦艾酒忌廉酱惹味,龙虾油香甜

🍷Tyler Chardonnay
有黑加仑子味,由于唔好红酒,只系饮左几啖

🥩SHORT RIB
美国加州牛小排经过4小时烟熏再加慢煮后滑嫩多汁,经典BBQ酱味道永不过时,配食用花点缀靓到唔舍得食

🍧SORBET⭐
青拧雪芭味道清新,作为pre-dessert正好解除主食嘅油腻感

🍷Blandy's 5 Year Old Malmsey Madeira (Rich)⭐
有浓厚焦糖、拖肥糖同香草味,配甜品一流

🍨MEDJOOL DATE⭐
敲碎蜜枣味脆米饼,连同椰枣雪糕及底层咖啡碎一齐食,口感同味道非常浓郁特别,唔会太甜

🧁PETIT FOURS
莓味啫喱软糖味道酸甜,质地黏牙;肉桂朱古力卷超级脆,卷住满满幼滑嘅肉桂朱古力酱;贝壳蛋糕牛油味重,细细粒食多几件都唔怕

每碟小而精,份量刚好,你唔会肚饿,但又不断想食多啲。唉入坑了,好想再食 🤯

📍HAKU @hakuhongkong
Dinner Tasting Menu $1980