2022-05-14 473 浏览
呢日又想寻找”家乡”嘅感觉同味道试一试日本炸牛扒专门店—《京都胜牛》食店门外已经洋溢住一股东瀛风🎌,采用日本古建筑门口设计,挂著一个大大嘅提灯,又摆放咗可爱日本吉祥物公仔摆设;有牛牛🐮、日本招财猫猫💰🐱同达摩店内装修继续秉承东瀛风味🎌,天花设有日本古建筑嘅横梁及悬挂著多个日本特色小提灯,墙上有著日本布艺花纹嘅设计,茶杯碗碟都略带日本陶艺文化欣赏完环境,就order 食物,menu 标榜「采用严选高质的牛肉部位,瞬间以高温炸至金黄酥脆,让肉排于上桌时能保持3分熟度」. 除咗炸牛(黑毛和牛、翼板牛、菲力牛、酱味薄牛……),仲有豚肉、鳗鱼、大海老、广岛蚝、三文鱼柳……Order咗2份套餐;一份牛,一份豚肉+鳗鱼,套餐均附可续加嘅麦饭、椰菜沙律及味噌汤🔸Classic~京都胜牛双味套餐~呢个set 有2款牛,翼板牛(chuck flap)及菲力牛 (fillet/tenderloin)目测 2 款牛确系如menu 所讲「3分熟度」,大概系medium rare 再rare 少少虽然影相用咗啲时间,但外层仍然保持温度而且非常酥脆,两款牛嘅肉质都tender,tenderloin 当然更为软嫩,c
呢日又想寻找”家乡”嘅感觉同味道
试一试日本炸牛扒专门店—《京都胜牛》

🔸Classic~京都胜牛双味套餐~
虽然影相用咗啲时间,但外层仍然保持温度而且非常酥脆,两款牛嘅肉质都tender,tenderloin 当然更为软嫩,chuck flap 则多一份chewiness,两款嘅肉味都唔算突出~

落单嘅时候,店员都有话如果想食熟少少嘅,可以提供铁板俾我哋再烧一烧
朋友平时食开medium-rare,呢个doneness 佢完全冇问题,我就prefer熟番少少喇~
店员随即端上小煎pan ,仲预备咗个1分钟漏斗嚟计时添⏳,呢个安排几贴心~ 值得俾个赞 👍🏻

呢个牛扒套餐配附3款佐料:招牌牛扒酱、wasabi 盐 同 鲣鱼和风露. 牛扒酱同鲣鱼和风露相对味浓,盖过咗牛味,个人比较喜欢wasabi 盐,轻轻为牛扒加少少味又唔会抢咗本身嘅牛味
朋友就加鲣鱼和风露落生菜丝沙律度,佢话咁样食菜冇咁寡、惹味啲㖞🤣🤣🤣

🔸Katsugyu Plate~鲜嫩脆炸猪柳伴鳗鱼套餐~
猪柳厚切,都juicy㗎,不过,头尾2件都系得面衣😯🤭🤭🤣🤣🤣 谂起《角落生物》嘅炸猪扒 🤭🤭
猪柳配嘅佐料系芝麻猪扒酱
自己动手磨芝麻,再加入猪扒酱(一路磨一路闻到芝麻香味😌)
呢个芝麻猪扒酱酸中带甜,既可提升肉香又可消滞

鳗鱼嘅面衣做得最贴服,鳗鱼大件肉厚,满足到我呢个鳗鱼控😍😍,系呢一餐嘅highlights 🌟

呢餐出乎预期地需要食客嘅参予度:可自己控制牛嘅生熟程度、用漏斗计算吓时间、自己动手磨吓芝麻控制幼细程度等等~ 令到呢次dining experience 加咗啲趣味~ 🥳

食完仲可以去楼上行吓Donki,再延续一下返乡下嘅感觉~ 😚

2022-04-30