2016-05-03
今日拣左Oldish嘅观塘店黎扮下文青,讲真对文青Cafe嘅食物从来都无期望,因为呢个世界好难有两全奇美的地方,又要有文青格局,又要食物好好食,真心难。不过今日呢到地方非常复古,除左餐厅之外仲有卖皮革卖鞋等等嘅vintage店!一入去个feel好似去左另一个世界咁,非常有feel!自从喺澳洲返左黎之后,都无再食过羊架。皆因对香港羊架有偏见,硬系觉得又鞋又骚(相比起澳洲)。今次点左个<<焗澳洲羊架>>羊架表面铺上面包糠碎,焗至金黄脆卜卜。烹至Medium嘅羊架,时间控制得很好。羊架肉质食落非常非常幼嫩,呈粉红色,并且好Juicy好多汁!真心好食,而且唔骚,同我喺澳洲食嘅味道一样。右下角嘅芥末籽酱酸酸地咁,减低油腻感好开胃!真心好开心,竟然可以喺一间工厦Cafe食到咁高质素嘅羊架,犹如回到澳洲般!呢到嘅Tiramisu同平时食开嘅好唔同,制法同形状都非常独特。香滑冰冻嘅Tiramiru口感似雪糕,搭配热腾腾嘅expresso,又热又冻冰火交融嘅感觉,真系第一次食到咁特别嘅Tiramisu! 足足一杯嘅expresso倒落个Tiramisu到,与香甜嘅Tira
一入去个feel好似去左另一个世界咁,非常有feel! 自从喺澳洲返左黎之后,都无再食过羊架。皆因对香港羊架有偏见,硬系觉得又鞋又骚(相比起澳洲)。
今次点左个<<焗澳洲羊架>>
真心好食,而且唔骚,同我喺澳洲食嘅味道一样。
右下角嘅芥末籽酱酸酸地咁,减低油腻感好开胃!
真心好开心,竟然可以喺一间工厦Cafe食到咁高质素嘅羊架,犹如回到澳洲般! 呢到嘅Tiramisu同平时食开嘅好唔同,制法同形状都非常独特。
足足一杯嘅expresso倒落个Tiramisu到,与香甜嘅Tiramisu混合,味道甚佳!!