2019-09-23 132 浏览
呢间来自北海道🇯🇵嘅拉面店阿叔👴🏾一直都好想嚟食,原因又系为咗个汤底🥣,传统嘅味噌、酱油、猪骨汤拉面已经满足唔到我,相反更钟意虾浓汤🦐、鸡汤🐔等味道。位于上环信德中心嘅佢其实开业都已经一段时间,不过好老实讲,中、上环实在太多新开食店想食,所以咪到宜家先去啰!😁.上网💻翻查资料,呢间拉面店原来1998年已经喺札幌开业,特色系师傅将煎过嘅虾头🦐用来熬汤,结合传统味噌、酱油、盐味拉面味道,研发出充满层次感嘅特色浓汤拉面。🍜.#味噌虾浓汤拉面🍜:加入味噌于甜虾浓汤中,香浓不腻,虽然个人认为☝🏽浓度仍未及之前另一位于中环、fusion咗美国风格嘅虾味噌拉面咁好,但呢度嘅价钱就相对平民啲喇,$78有一大块半肥瘦叉烧,半只「熟咗少少😅」嘅温泉蛋同埋好多好多嘅樱花虾干。另外,拉面面条较粗身,挂汤力亦十足。👍🏼.总括嚟讲,呢间系一间好稳阵嘅拉面店,平民啲嘅价钱,但惊喜相对就又少啲,不过都可以一试嘅!🙂