2016-04-02 563 浏览
无饭Lady又出去揾食啦, 当然都系揾番就近的其实今次呢间餐厅, 地点唔算太起眼, 都是我某日到隔离的乐善堂诊所经过才知道因为当日不太舒服, 没胃口, 但望过餐厅内外都好似唔错咁,所以今次刻意拉埋男友一同来用餐晚餐时段有套餐, 每人都是百多元包括小食, 主食及餐饮, 都几抵入去前, 大家本想都点套餐....不过入到去.....(转头再讲)其实呢个无添加, 零味精汤粉都好吸引好啦, 坐低后, 侍应都即刻递上两杯清水给我们最钟意咁既餐厅内里环境真系唔错, 唔怪得出面写住"欢迎包场开party"装潢环境一啲都唔似系食越南菜, 偏西式多点anyway, 而家行fusion路线, 环境是其次, 食物才是重点侍应起我地坐下的同时, 都一同递上MenuMenu都有几页纸, 所以点解我话最后无点套餐咁解啰 XD呢度有啤酒供应, 而家时兴的手工啤都有, 是比利时出产的越南啤酒都有架, 不过今晚我地就无试好啦, 讲番食物, 落完order等几分钟, 食物就送到先送来男友点的慢煮五花肉饭, 一上台就闻到好香佢有咩特别呢?! d五花肉系经过低温慢煮上48小时, 而家都好兴既低温煮肉, 出来的肉会滑D呢个饭既卖
无饭Lady又出去揾食啦, 当然都系揾番就近的
因为当日不太舒服, 没胃口, 但望过餐厅内外都好似唔错咁,
所以今次刻意拉埋男友一同来用餐
晚餐时段有套餐, 每人都是百多元
包括小食, 主食及餐饮, 都几抵
其实呢个无添加, 零味精汤粉都好吸引
好啦, 坐低后, 侍应都即刻递上两杯清水给我们
最钟意咁既餐厅
内里环境真系唔错, 唔怪得出面写住"欢迎包场开party"
装潢环境一啲都唔似系食越南菜, 偏西式多点
侍应起我地坐下的同时, 都一同递上Menu
Menu都有几页纸, 所以点解我话最后无点套餐咁解啰 XD
呢度有啤酒供应, 而家时兴的手工啤都有, 是比利时出产的
越南啤酒都有架, 不过今晚我地就无试
好啦, 讲番食物, 落完order等几分钟, 食物就送到
先送来男友点的慢煮五花肉饭, 一上台就闻到好香
佢有咩特别呢?!
呢个饭既卖相都好得, 大约有5-6大件五花肉, 男友点解钟意食五花肉?
因为肉是半肥瘦, 食落口有油香感, 肥得黎又唔会好漏, 而且肉质淋身
我不夺他人所好, 所以只试了一旧
慢煮五花肉饭
表面好似煎过咁, 好香脆, 吃下去带点卤水味道
伴菜还有木瓜丝沙律, 酸萝卜丝, 可以减低油腻感
金字塔白饭的上盖有葱油! 即时更有味道!
原来越南菜都用好多配料呢~
慢煮五花肉饭
由于Menu选择太多, 又系第一次黎, 所以找侍应推介几款招牌菜给我
越式炸鸡翼是其中一款, 每份有5大只, 上台时带点酥香味
面头洒上大量炸蒜片, 葱粒及指天椒粒, 味道不辣的
咬吃下差点熨口, 一定是即点即炸, 肉质香酥滑嫩, 也不会炸到很多油,
香口炸物相信是很多人的喜好, 不过$92的确是有点贵
越式炸鸡翼
另一款特别一点的越南菜, 就是越南面包,
越南菜不止是檬粉, 札肉, 咖啡等出名
曾经被法国统治过, 所以法包也是越南人的主食, 这样的越南款式多, 差不多有成页纸
Menu上每款面包都列明材料, 几好, 唔使下下问侍应
法式油封鸭脾面包, 肥美的法包包著掩制过的洋葱, 蓝芝士, 低温慢煮10小时的油封鸭脾, 生菜, 沙律酱
颜色夺目, 平时不吃生洋葱的我, 经掩过的变成粉紫红色, 味道没有生的浓烈, 而且带点酸
配著肉类同吃, 有减低油腻感
油封鸭脾看到像一丝丝的, 虽则是油封, 但不是中国人的腊鸭, 一点都不硬的, 也没有油益的味道
厚厚的越南面包, 女生很难一口吃齐多层味道, 不过蔬菜比肉的份量多, 吃得轻盈又健康
法式油封鸭脾面包
其实吃完以上的都饱饱, 不过我见呢度竟然有平民版雪烚膏糖水啰~~~
雪莲子桃胶糖水
我从未吃过, 所以很想试, 因为之前在美容女神Yoko Tsang的养颜食谱上看过
但无饭lady很少入厨, 功效在越车面包也有所介绍
而味道呢?! 最初以为桃胶是烟烟韧韧有咬口的, 原来它似大菜膏又似雪烚膏, 超正呀!!
点饱都饮哂落肚
雪莲子桃胶糖水
题外话/补充资料: 位置未必咁易发现, 但我觉得此店是用心造菜, 所以大家可不妨一试
2016-03-31
越式炸鸡翼