2017-04-18 334 浏览
肉饼—最平常的家常菜,每个家庭都应该食过肉饼。今日,我就山长水远入去荃湾食!肉!饼!由于间餐厅唔近地铁,所以都行左一段距离。今日我地一行6人下午12点半左右去到,唔算多人唔洗等位。装修同座位都几舒服,唔会好似有啲餐厅咁,要肩碰肩。一打开menu, 全部都系肉饼(废话啦,舖头叫肉饼哥嘛)大大话话有成三十几款肉饼,真系花多眼乱,样样都想食...可惜想吃的太多但金钱太少入番正题,果三十几款肉饼分为三大类,分别系$49,$59同$99。$49果啲就系平时餐厅都有得叫果啲鱿鱼肉饼呀,咸蛋肉饼呀果啲。$59就特别啲,有流心芝士肉饼,黑椒鸭肾肉饼,流沙蛋黄肉饼土等等。$99豪华版就有原只龙虾肉饼,其他唔记得sorry我同友人们都唔系大富大贵之人,又难得可以试新野,决定取其中间价,拣$59啦!佢啲肉饼可以选择蒸/煎,同埋可以配饭/米粉/粥,如果配菜饭就要加$2第一个:流沙蛋黄肉饼咸蛋黄好足料,铺满成个肉饼面,另外有个蛋黄系上面!中意蛋黄的你应该会好中意,但友人食到后期觉得济味道系好味的第二个:流心芝士肉饼啲芝士真系流出来的友人cut d俾我食果阵系见到拉丝的!而且芝士连肉饼食真系超级好食!下次一定再叫
由于间餐厅唔近地铁,所以都行左一段距离。

一打开menu, 全部都系肉饼(废话啦,舖头叫肉饼哥嘛)

$99豪华版就有原只龙虾肉饼,其他唔记得sorry

第一个:流沙蛋黄肉饼
黑椒鸭肾肉饼
但友人食到后期觉得济
味道系好味的

第二个:流心芝士肉饼
流沙蛋黄肉饼
啲芝士真系流出来的
友人cut d俾我食果阵系见到拉丝的!而且芝士连肉饼食真系超级好食!下次一定再叫!!

第三个:爽弹黑椒鸡肾粒肉饼
流心芝士肉饼
饼如其名,爽弹!
黑椒味令到个肉饼好惹味,搞到我添多碗饭!而且鸡肾粒的爽弹令到个肉饼多左一层的口感,整件事有好丰富的层次!

今次就净系叫左呢三款,但其实样样都吸引

总结一下,一个普通的家常𩠌可以咁千变万化,我睇得出老板应该俾左唔少心机落去!虽然行就行远左啲,不过我个人认为抵去!去开荃湾既,不妨去试下!
(打到呢度,我有个谂法...如果$59已经有咁既质素,咁$99咪....)有机会要试下!
2017-04-17
黑椒鸭肾肉饼