2023-05-18 170 浏览
食过正餐,同友人闲逛一会,想再揾间cafe坐低饮杯野,食个cake,继续谈天说地。记得行入沙滩时,见到有间木系cafe感觉唔错,就随意咁简左依间。店铺细细,入到去位置不多,但每个位都有特色好岩打卡。木系既装潢,有种梦想中家的感觉,真系好舒服。同友人分别叫左一杯饮品同蛋糕再share。其实本人系奶茶狂热者,见到佢地有印度香料奶茶、玫瑰奶茶、黑糖桂花奶茶真系好想试!但奈何太口干,都系叫左杯香烤焦糖柠檬茶,解解渴先。烤过既柠檬真系提升左依杯柠檬茶,多种一份香,焦糖同柠檬茶更加系最佳拍挡。而友人就叫左京都丸久小山圆-青岚抹茶。偷饮左一啖,不愧用日本茶,抹茶味香浓不已。蛋糕有好几款选择,最后我地简左柚子伯爵茶巧克力蛋糕同埋抹茶芝士蛋糕。柚子蛋糕中间系巧克力,上层既柚子好清新,同巧克力既甜中和左,变得刚刚好,最底层既伯爵茶海锦蛋糕,将层次丰富起来。而抹茶芝士蛋糕,一样入口有浓浓既抹茶味,芝士夹层软滑,香而不漏,整体有水准。依间cafe不论系食物同饮品都系好睇又好食,咁出色,下次再黎真系会想试埋奶茶同咸食!

同友人分别叫左一杯饮品同蛋糕再share。