2023-03-16 71 浏览
K11购物艺术馆内餐厅云集🏨,其中ATUM Restaurant感觉特别创新同破格。之前都留意到佢哋嘅招牌艺术式甜品好耐🎨,今次试咗晚餐美馔,同样惊喜不断。餐厅装修比较简约有格调♟,空间感不错————————————————👅餐前面包👍🏻坐低无耐就会送上餐前面包,特别有一个黑色嘅麻布袋装,每人有一块原味餐包同提子干合桃麦包🥖,烘烤过嘅面包真系好香,加埋顺滑嘅牛油,倍添滋味👅紫菜海螺·烧青葱·生蚝饭($198)👍🏻表面睇净系见到海螺,咁生蚝喺边呢?原来生蚝已经融入咗喺烩饭之中🦪,所以每一啖烩饭都充满浓郁嘅生蚝鲜味,海螺软Q有弹性🐚,烧青葱中嘅葱油香令层次更丰富👅红酒炖和牛肋肉·鹅肝酱($268)👍🏻和牛肋肉部位口感偏肉感,所以更适合用红酒炖煮嘅方法烹调🍷,虽则唔系入口即溶嘅和牛,但系和牛油脂嘅香气可以萦绕口腔。碟边嘅淡黄色鹅肝酱加以点缀,并发双重香味👅炸甜番薯条·柠檬蜜糖酱($68)👍🏻番薯条本身又甜又脆,单食都好好味,但系食得多都会容易腻,所以呢个时候微酸嘅柠檬蜜糖酱可以中和油腻感🍋👅咸蛋黄雪糕·豆腐雪糕·黑糖腐皮($88)👍🏻有法式甜品嘅感觉,小而精致,咸蛋黄雪糕别出心裁,食落好似冰

👅餐前面包

👅紫菜海螺·烧青葱·生蚝饭($198)

👅红酒炖和牛肋肉·鹅肝酱($268)

👅炸甜番薯条·柠檬蜜糖酱($68)

👅咸蛋黄雪糕·豆腐雪糕·黑糖腐皮($88)
👍🏻有法式甜品嘅感觉,小而精致,咸蛋黄雪糕别出心裁,食落好似冰冻嘅起沙咸蛋黄🍨,最后可以食淡味嘅豆腐雪糕同蛋白饼refresh一下

🚩总结:食得嘅艺术式美馔🖌
————————————————
🌟注意:位置一楼服装店区域内,转角就见到
📍ATUM Restaurant
地址:尖沙咀河内道18号K11购物艺术馆1楼101B号舖