2023-11-22
今日同几个好朋友去一间新开嘅日本餐厅「赤の匠 」食Lunch 🍣 我见地址写住亨利集团中心,就以为系Henry House,上到去见到系间串烧店😅 原来亨利集团中心英文系「H.D.H.」系近富豪酒店𠮶边嘅一座新大厦!门口外面有个大雕塑。「赤の匠 」位于6楼,楼底好高,装修优雅,令人感觉好舒服😌餐厅有分铁板烧区同寿司枱区。两款料理都有新张期内「买一送一」优惠🤩 午市晚市同周末都有供应!❄️冬日祭典寿司厨师发办套餐 $980❄️🦪澳洲生蚝 - 新鲜爽口,大只又饱满!🍅蕃茄沙律 - 蔬菜碧绿新鲜,有我最钟意嘅火箭菜喺入边,酱汁酸甜开胃。🥚茶碗蒸 - 上面有一层南瓜蓉🎃令蒸蛋更添颜色及甜味,令平时唔多食茶碗蒸嘅我都成碗食晒😋🍣刺身4款 - 用四方形玻璃碟呈上,卖相精致,有赤贝、甜虾、白身鱼及赤身吞拿鱼。师傅特别提醒我哋顺序嚟食。1️⃣赤贝爽甜,加上少许柠檬汁,味道清新。2️⃣甜虾配虾头膏,虾味非常浓郁!虾头膏师傅有隔水加热,令香味完全释放。3️⃣白身鱼混入黑松露酱,味道好创新,估唔到都几夹!4️⃣赤身吞拿鱼用酱油稍稍腌过,鱼肉质感较腍,鱼味香浓。🍣手握寿司6件 - 每件师傅手握完会放喺客人面前。食材味道由淡至浓。
❄️冬日祭典寿司厨师发办套餐 $980❄️
🦪澳洲生蚝 - 新鲜爽口,大只又饱满!
1️⃣赤贝爽甜,加上少许柠檬汁,味道清新。
3️⃣白身鱼混入黑松露酱,味道好创新,估唔到都几夹!
4️⃣赤身吞拿鱼用酱油稍稍腌过,鱼肉质感较腍,鱼味香浓。
🍣手握寿司6件 - 每件师傅手握完会放喺客人面前。食材味道由淡至浓。其实寿司饭已经调味,再加上师傅扫上嘅酱油,我基本上完全唔使再沾豉油就已经好够味。
1️⃣ 白身鱼油脂唔会太丰厚,肉质清爽幼嫩。
2️⃣ 蟹肉拥有软弹质感,咀嚼时可以感受到蟹肉嘅鲜甜。
3️⃣ 梭子鱼轻轻炙烧过鱼皮,令油香突出,甘香得很。
4️⃣中吞拿鱼腩无筋,入口即融而鱼味浓厚。
5️⃣沙甸鱼我本身有D抗拒,因为怕会好腥。不过师傅加咗葱蓉同埋姜蓉,鱼味浓而不腥。
6️⃣海胆口感细腻绵软,非常鲜甜!紫菜香脆,好满足呀!
🍳玉子烧 - 师傅话好多餐厅会用鱼或者虾打成蓉,之后再混合鸡蛋去焗,但系佢哋用上带子,因为怕客人对虾过敏。玉子烧非常松软,充满蛋香浓,好似食紧一件蛋糕一样💕
🍲 野菜乌冬 - 乌冬滑溜烟靭,汤底鲜甜而且又够热。
🍨雪糕 - 最后嘅甜品可以选择芝麻、豆腐、绿茶或者柚子雪芭。
店员服务态度细心有礼,食物质素高,加上而家仲要有优惠,今次埋单每人都只系$588!我下次要试吓佢哋嘅铁板烧先得!🥰