2018-11-22
我地5个人食,餐厅环境有酒吧气氛,同班朋友食住野,饮下酒,感觉非常放松,食评如下,系到赞下餐厅值得推介原因先,好多餐厅系唔会次序咁上比你食,咁样就食唔到个层次感,但The sky bar 呢点就值得赞,我系点餐同时同职员讲下出菜次序,点知佢话放心,我地会跟次序出菜,听到呢句之后,我就放心左一半,相信质素一定唔差。总共叫左5道菜,之后叫啤酒饮分别 1. 黑青口配法包(白酒忌廉)问餐厅职员餐厅有咩必食,佢就介绍左呢间,咁道菜有两个汁比你选择,我就拣白酒忌廉,真心到位好味,酒味唔重,忌廉唔算太浓,最后仲可以当汤咁饮。2. 烤鸡胸配牛油果沙津首先讲下卖相先,平时其他餐间只会将配料捞咪一碟咁上比你,但呢间餐厅绝对有诚意,排到靓靓仔仔,个汁系餐厅自己调出尼,咁样咪叫食到餐厅特色,唔通我同你讲间餐厅鸡肉好鲜甜咩,傻猪尼。3.美国肉眼扒配巴黎牛油10安士本身对食牛有要求,小小心得分享下食牛排我个人口味+推介大家可以叫5成熟。1)可以食到肉质既口感,2)可以食得出牛味香唔香(如果你同我一样系日本食过生牛肉,你一定明我讲紧咩),3)从厨师身上睇得佢煎牛扒既功价,无论系色香味我都收货架喇,好老实讲句,系
总共叫左5道菜,之后叫啤酒饮
分别
1. 黑青口配法包(白酒忌廉)
2. 烤鸡胸配牛油果沙津
3.美国肉眼扒配巴黎牛油10安士
本身对食牛有要求,小小心得分享下
食牛排我个人口味+推介大家可以叫5成熟。1)可以食到肉质既口感,2)可以食得出牛味香唔香(如果你同我一样系日本食过生牛肉,你一定明我讲紧咩),3)从厨师身上睇得佢煎牛扒既功价,无论系色香味我都收货架喇,好老实讲句,系人都知有质素既扒,点煎都好味架啦,除非你玩野姐。
$288既肉眼尼讲绝对系交足功课啦
4. 酥皮焗黑松露忌廉海鲜批
开头我地误会左呢道菜系pizza,因为佢餐牌备注左需时20分钟。不过唔紧要味道都一样有惊喜,首先佢口感似系浓汤质感,用汤匙不起酥皮同配料一齐食,系好味,因为道菜赢在用料新鲜。其实系外国好多家庭都中意咁样煮一道菜,感觉似我地香港既杂茶煲咁
5.野菌西兰花黑豚忌廉意大利饭配鲍鱼
听个名都架势啦,由第一道菜讲到最后都系果句,用料唔马夫,两只新鲜鲍鱼,真心有诚意做道菜。
本身我自己对意大利米系冇要求,亦食过好多餐厅既意大利饭,$300一个只有菌饭又食过,都可以煮好不知所谓,但今次the sky bar 既意大利饭,系米方面煮出水准,所以本人诚意推介。
黑青口配法包
烤鸡胸配牛油果沙津