2022-09-15 242 浏览
近排因为接小朋友放学,所以多左系鲗鱼涌呢边揾野食,今日同老婆经过就去左一间新开业冇几耐嘅汉堡包店Tipsy Burger试试。😁Tipsy Burger好近鲗鱼涌港铁站,由B出口过左行人天桥直出到海泽街转左就到,餐厅地方唔大,凳大概只有10数张,厨房采用系开放式设计,加上餐厅自然光充足,所以整体感觉都几舒适。😙Tipsy Burger的餐牌好简单,Burger分含酒精同不含酒精,共有8款,另外有4款沙律同5款小食,饮品方面除左一般汽水之外,餐厅亦提供左樽装啤酒同埋香港手工啤酒,餐厅不设加一,Burger价钱由$68起,跟餐配薯条同饮品只需加$18,我估大部分客人都会转套餐,不过因为老婆唔饮冻饮,所以我地两个点左一个套餐另外再加左款小食两个人share食。😊Whiskey Wagyu Beef Burger威士忌芝士和牛手打汉堡 $83第一次来Tipsy Burger当然要先试试就系主打含酒精嘅Burger,而当中比较有人气嘅就系呢款威士忌芝士和牛手打汉堡,个汉堡卖相唔错,除左加左Whiskey,汉堡仲插上左一枝装左Cocktail嘅Test Tube,食客可按个人口味增强Burger嘅

Whiskey Wagyu Beef Burger
威士忌芝士和牛手打汉堡 $83
第一次来Tipsy Burger当然要先试试就系主打含酒精嘅Burger,而当中比较有人气嘅就系呢款威士忌芝士和牛手打汉堡,个汉堡卖相唔错,除左加左Whiskey,汉堡仲插上左一枝装左Cocktail嘅Test Tube,食客可按个人口味增强Burger嘅酒香味。一切开就见到呢块和牛手打汉堡真系好多汁,和牛手打汉堡大概五成熟,入口和牛味香浓,汉堡包面烘至薄脆,非常松软而且富有牛油香味,加上新鲜厚切蕃茄芝士,味道层次超丰富,我地两个人share食都好满足。😍
Truffle chips with cheese & Soft Drinks
黑松露芝士薯条 & 罐装饮品 +$18 (Set Combo)
Burger加$18跟餐的黑松露芝士薯条份量都好多,薯条比较厚身,食到啖啖薯仔肉同埋好浓嘅黑松露味,上层加左好多芝士酱,基本上唔需要沾茄汁都已经非常滋味。😋
Nachos with Avocado
牛油果酱玉米片 $58
单点的牛油果酱玉米片份量比跟餐的黑松露芝士薯条更多,玉米片非常脆口,配上香滑嘅牛油果酱,加强生葱嘅微辣,非常惹味可口。👍🏻
Tipsy Burger无论汉堡同小食份量都比较大份,基本上一个女士应该都唔会食得哂一个套餐,我同老婆share每人半个汉堡同小食都已经饱到要捧住个肚走。
2022-09-14