2010-01-04
今年本身冇谂住可以 圣诞节出去食到大餐, 因为男友工作关系圣诞节陪唔到我.好再, 男友o系圣诞节前2日忽然SWAP到假, 所以我同佢只有2日时间黎计划去边到食圣诞大餐. 男友想食buffet, 我o系openrice 揾到好多chritsmas buffet既 info, 但系间间心仪既酒店都爆晒. 之后男友打去JP既Outback 驳一驳订位. 竟然有位, 又岩时间!! 真系好开心呀. 好多人都系BOOK 7:30 PM. 我同男友去到坐左阵等叫名入座, 等左阵啦...就有得 入座. Outback 安排左一张四人台比我地2个坐. 太好喇!! 因为我同男友都唔太想打对面咁坐, 我地钟意一齐坐理同一边. 虽然Outback 有圣诞节既大餐at special price , 但系佢个3个set 都唔太吸引. 我地最后都决定左散叫. 谂食咩, 都用左好耐时间. 但Outback 员工既服务好好, 佢比左个热辣辣既黑糖面包比我, 叫我一路食住一路谂. 仲有我地每叫一道菜, 佢都用一个好好态度咁比D 专业意见. e.g 牛扒用烧烤方式...烧烤即系打交叉今次我地2个人叫左几样野1) A
e.g 牛扒用烧烤方式...烧烤即系打交叉
今次我地2个人叫左几样野
1) Aussie Cheese Beacon Fries (我最爱)
2) Meat Lover
3) Shrimp and Mushroom Pasta
4) Cola
5) 黑糖面包 (free)
6) 忌薕汤 (free)
Aussie Cheese Beacon Fries
当日差唔多台台都会叫呢个Dish. D 芝士真系好好味, 一"蚊" 条薯条时, D 芝士会连薯条一齐拉出黎, 可以拉得好长, 薯条又crispy. d 烟肉碎又系好好味. 成个碟都系好香
2) Meat Lover
Meat Lover 即系 Ribeye Steak + Ribs.
o个肉眼扒我叫左系用烧烤式, 因为唔好太硬..所以叫左4成熟. 果然4成熟真系最易咬, 又唔会血淋淋咁. 肉眼扒跟mushroom汁. (可以睇下我attach o个张相). Ribs 就系 honey 味. sweet sweet 地, d 肉又劲易咬, 几好几好.
咁我Meat Lover 可以跟2个配菜既, 我就要左焗薯同理什菜. 焗薯既SIZE好大, 又几好味, 成个焗薯差唔多系我男友一个人食晒. 相反什菜得几条 (就系相中红色一丝丝既红椒)
Shrimp and Mushroom Pasta
味道ok既. 但冇我想像中既咁好味. 但都几足料.
黑糖面包
黑糖面包的确好好味. 我一个人都食左一半个包, 但由于我要留肚食其他既main dish. 所以我比人restrict 左唔可以食理remaining 既包....
忌薕汤
呢个忌薕汤真系好好味. 平时我好惊饮白汤, 因为惊有d 粒粒 or 太粉. 但呢个忌薕汤整得好好, 连我都要饮返几啖.
整体黎讲我觉得JP outback 比较好. (因为之前O系其他分店度食过). 咁价钱都合理. 因为碟碟dish 都系好足料, 份量又够.
Outback 既 staff 都好helpful. 叫佢地帮手影相, 都会好乐意, 仲有教理你点摆d dish, 影得出黎整体张相会靓d, 佢地真系好有heart!
系呢度同大家讲句merry christmas