2015-09-27
每次去水月食饭都会抱住一种好似初恋嘅感觉,每次都会食得好开心又惊喜!因为免开瓶费,今晚预先选定香槟红酒一齐去~一入门口就有人好有礼貌咁开门迎接我地入去,餐单系预定左,我地好快就决定好食咩主菜,期待左3星期,开始食啦首先叫左两个小食先~酒香鸡软骨超香酒味,入口有少少wasabi味,估唔到酒味加wasabi系咁惊喜惹味口水低温鸭胸听闻水月麻辣口水汁好出名,所以一试!鸭胸香而肉嫩,个汁麻辣恰度好处,好香好惹味,有种追住食嘅行为出现左同香槟味道夹埋发挥得好好!海胆龙酥挞及玉子海胆非常鲜甜!龙酥挞亦焗得好松脆,味道好香下面块玉子带少少甜味,好吸引侧面块蚝叶非常特别,食落口系一块叶,但系同生蚝一样味道!系非常好嘅开始烟熏清酒高汤鲍鱼望落去好日式感觉,打开锡纸盖飘出轻烟,好梦幻~鲍鱼鲜甜入味,里面嘅汤同埋海带味道好和谐,令我地全部饮埋香煎北海道鲜带子配菠菜脆片呢只碟真系好靓!用佢黎食野真系好赏心悦目绿色菠菜脆片味香质感香脆,好特别!中间只新鲜带子好鲜甜弹牙,下面d谷粒薏米好有口感好味!鳕场蟹钳蟹肉豆羹呢碗汤好高分!蟹肉汤好鲜甜,碗下面个豆羹嫩滑之余豆香味浓,而旁边鳕场蟹钳啖啖鲜肉,食完系食指大动烤美
因为免开瓶费,今晚预先选定香槟红酒一齐去~
首先叫左两个小食先~
酒香鸡软骨
望落去好日式感觉,打开锡纸盖飘出轻烟,好梦幻~
鲍鱼鲜甜入味,里面嘅汤同埋海带味道好和谐,令我地全部饮埋
呢只碟真系好靓!用佢黎食野真系好赏心悦目
肉眼扒肉味香浓,我叫左5成熟,出黎都系如我所愿 配埋红酒真系好美味
果然系隔离饭香!朋友碟麻籽烤羊架真系引死我!肉嫩味香,果然系一直以黎招牌菜
绝对惊喜!!!份子料理甜品!你以为要自己整咩?唔系播~厨师已经用份子料理方法将唔同嘅甜品改变哂造形!咸蛋黄系木瓜蓉,好香甜~我好钟意幼粉状扮面粉嘅乳酪雪糕,质地好幼细,放入口冰冻嘅享受好惊喜,佢个形态真系估唔到系冻架....哈哈哈~好似牛油果两粒扮得好似,其实系芒果热情果panna cotta味道甜中带少少酸,好正
呢个甜品整体上好高分,有得食有得玩,又有惊喜