2015-10-08 4534 浏览
上礼拜日,同同事即兴饭局,无意中揾到呢间粥底火锅,咁啱天气凉凉地,打边炉啱晒~果日book咗8点半3位,去到大概8点左右,可能糸过咗第一轮饭市冇咁忙,所以好快分到去坐卡位,啲座位大致上都几松动,仲有2楼,因为糸第一次去帮衬,所以唔太知点样Order,舖头嘅人都好详细好耐心咁讲解翻~ 墙上更贴咗纸,教人食粥锅嘅次序,都真糸几贴心~每人$200有找,除咗有新鲜海鲜之外,仲可以选择5款肉类或其他,肉类我地拣咗肥牛同猪颈肉...首先上嘅糸粥水锅底,然后上海鲜(贵妃蚌,大蚬,花蟹,鲍鱼,海虾,蚬仔,鱼)问过啲海鲜糸因应当日嘅来货而定,我地果晚好幸运,有老板周到嘅照顾~ 老板除咗一步步咁教我地按次序落食材入锅,可能见我地鸡手鸭脚,所以都索性帮我地整埋~食晒啲海鲜,店员安排咗2碗南瓜粒粒同香芋粒粒落锅,由得佢慢慢煲至溶,其间,我地享用埋剩余嘅肉类,老板见我地食得7788,就吩咐店员攞咗大碗隔水嘅粥嚟,按我地嘅喜爱落锅煮成粥,仲细心咁将未煲溶嘅南瓜搅溶,重头戏就糸锅粥,仲特别配埋菜甫粒,猪油渣,芫荽俾你自己加落去... 未食之前,我同事仲猛话唔够食,但其实食埋个肉类,已经够皮~其实与其食啲平价任

未食之前,我同事仲猛话唔够食,但其实食埋个肉类,已经够皮~其实与其食啲平价任食低质素嘅,我情愿食呢啲,虽然选择少,但最起码啲嘢新鲜之余,又唔会浪费~
粥水锅 (冇米粥)
花蟹..
生猛海虾~
鱼...
题外话/补充资料: Btw...今次食果啲蚬仔有啲沙 :o ,有少少美中不足...不过总括嚟讲,呢餐真糸唔错~老板同店员都好风趣同nice... :)
  • 贡丸, 猪颈肉, 肥牛