2013-09-02
再战铜锣湾区嘅拉面,贪呢度够方便,又唔洗等位。一个人食,店员安排咗吧枱位置。呢度装修富日式风格,亦设有卡位,适合同朋友聚会。望望menu,再睇睇店内嘅食客,其实大部分人都系帮衬料理食品,虽然店名为面屋一平安,其实拉面选择并唔多。每人会有一碟前菜,收费$10。辣猪骨拉面制作需时,期间睇到其他烹调好嘅食品,卖相都好似唔错。终于等到拉面上枱,即时闻到好浓嘅蒜味(但我真系好怕蒜味)。有两块叉烧,味道一般,我较喜欢稍为烧过嘅叉烧,会更香口。其他配料并唔多,只有少许葱、紫菜。面上有特制辣酱,但只有少许辣度。汤浓而稠;面条软硬适中,沾上汤吃也不错。食食吓店员话有得抽奖,食品可即时或日后先redeem。抽到炸鸡,谂住份量唔太多,所以即日食埋。都等咗几耐,不过炸鸡系full portion,有8件,哗,真系抵哂。大大件,亦炸得皮脆肉嫩,够惹味!可惜一个人食实在太多,食唔哂。埋单计埋加一$80几蚊,都算ok。
辣猪骨拉面 制作需时,期间睇到其他烹调好嘅食品,卖相都好似唔错。终于等到拉面上枱,即时闻到好浓嘅蒜味(但我真系好怕蒜味)。有两块叉烧,味道一般,我较喜欢稍为烧过嘅叉烧,会更香口。其他配料并唔多,只有少许葱、紫菜。面上有特制辣酱,但只有少许辣度。汤浓而稠;面条软硬适中,沾上汤吃也不错。
食食吓店员话有得抽奖,食品可即时或日后先redeem。抽到炸鸡,谂住份量唔太多,所以即日食埋。都等咗几耐,不过炸鸡系full portion,有8件,哗,真系抵哂。大大件,亦炸得皮脆肉嫩,够惹味!可惜一个人食实在太多,食唔哂。 埋单计埋加一$80几蚊,都算ok。