2017-10-12 258 浏览
今晚约左朋友响诺士佛台饮酒,饮酒前紧系要打定底先。之前朋友介绍过一间呢间拉面,咁啱又响附近,啱哂!因为时间尚早,客人不多唔使等就可以用膳。入到去感觉环境比较细,但坐得都几舒适的。因为坐响吧台到,可以好近距离咁睇到老板用心地泡制每一碗拉面!沾面最重要系佢d汤汁,而呢个武士拉面嘅汁就做得十分出色。浓浓的鱼介味加上清淡的wasabi味,呢个佩搭刻到好处,鱼介的鲜味无畀霸道的wasabi盖过,而又有少少wasabi味令到浓浓的汤汁食上来唔会有腻!个面就指定用粗身面条,食上来口感更弹牙爽口。仲有果两块自家日式叉烧肥而不腻,真系想加多两块!朋友拣左黑蒜油猪骨拉面,上枱时系热辣辣的,阵阵黑蒜香味冲入个鼻,朋友话个汤底十分浓郁,食落个口胶胶地,应该就系因用真猪骨煲出来的。拣左幼面口感也是爽口弹牙!最后加入本店特制鱼油,又有呢一番风味!今次的食物真系令我和友人十分满意,大家都异口同声话食好拉面唔一定要去日本!

武士沾面

足利将军拉面