2019-09-07 12 浏览
上次喺中环食过超日本装修嘅别天神之后,今日就带男朋友嚟食尖沙咀分店。呢间舖都系店面细细,但佢特别在有得许愿,俾你写完贴上墙度集气。今日坐底后店员话虾虾拉面卖晒,得返猪骨汤底,所以我地两个都嗌左同一款面,同埋一个小龙虾沙律同饺子。我最喜欢嘅系佢嘅茶水系冰嘅,岩晒热死辣辣嘅天气,坐低饮返杯降下温。今次个沙律我食到四只小龙虾,同埋佢啲粒粒蟹子,食落脆卜卜咁,好味👍🏼而佢个饺子,唔好睇佢外表平平无奇,其实佢好足料,只只都「实的的」架。好啦,拉面到啦,我好钟意佢个汤,真系好浓猪骨味,啲面质都煮到岩岩好弹牙,叉烧都又软腍又份味。虽然我地嗌左同一个面,但系男朋友就跟左佢个教学整隐藏汤底。加完拉面汁同蒜蓉同埋佢个秘制芽菜,完全系另一个味道嚟,浓好多,都好好食。搞到我下次都想试下整佢个辛辣汤底。最后食完,当然要许返个愿,集个气。我相信呢啲都系呢排香港人嘅集体愿望。

搞到我下次都想试下整佢个辛辣汤底。

2019-09-06