2016-07-07
我最愛食日式放題,因食物選擇多,而且任點任食感覺特別Happy。早前同朋友到元朗的雋太食放題,刺身、壽司用心製作,款式選擇亦多,價錢合理,最重要係上菜速度快,而且零漏單,一個字爽!!我地5:45pm到達,排了大約15分鐘隊就能準時入場。枱上放好了落單紙,由刺身、壽司、軍艦、手卷、串燒、小食、炸物、鐵板燒、甜品等,冷熱食物俱備,而且種類繁多,任叫任飲,另外這裡還有優惠價$28加生蠔任食放題。食日式放題當然係要食新鮮厚切刺身、三文魚、吞拿魚、北海道帶子、甜蝦、八爪魚、象拔蚌等等。所有既刺身都非常新鮮,冇雪藏味。特別推介北海道帶子及象拔蚌刺身。帶子肉厚圓潤,象拔蚌口感爽脆鮮甜。串燒烤物種類都算多,汁燒翠肉瓜燒得微脆軟身非常惹味。黃金燒生蠔有濃濃既芝士香味,外脆內滑,好好食。海鹽燒海蝦的蝦肉燒得香口,肉質爽口彈牙。七味烤雞翼的雞翼皮燒烤得非常香脆,雞肉都好滑。海蝦天婦羅,將鮮甜爽口的原隻海蝦炸得鬆脆,完全冇令人有油膩既感覺。我地仲加錢點了韓式多層活海鮮鍋。第一層既清蒸元貝平時都有食,但佢依隻好林好鮮甜唔會咬極都咬唔開,連埋啲汁食更鮮味。第二層既海蝦都大隻,而且好新鮮,啲肉唔會梅梅地既,肉質係爽
我地仲加錢點了韓式多層活海鮮鍋。
第一層既清蒸元貝平時都有食,但佢依隻好林好鮮甜唔會咬極都咬唔開,連埋啲汁食更鮮味。第二層既海蝦都大隻,而且好新鮮,啲肉唔會梅梅地既,肉質係爽同埋彈牙。同一層既蜆一樣咁鮮甜多汁。值得一讚既係D南瓜非常甜。到最後一層排骨湯簡直清甜至極!
最後又係甜品時間,以Mövenpick朱古力雪糕作完結,真係完美一餐。
整體上食物質素不錯,以大約$250一位的價錢來說,實在相當不錯。