2017-04-26
久闻其名, 一直没有机会拜访, 直至这个星期六, 同朋友约定去一次咁多啦, 铺位分开入口部份是外卖档及超市形式,内部则以干湿货填满, 可惜各样都要有得卖的情况下,通常会变得没有哪一类型似主打可以突围而出,价位亦做不出一个较具竞争力的价位, 如果硬要选一类产品作为有睇头又较为有竞争力的? 可能会系包装后嘅鱼生/ 鱼头之类的产品, 因为保鲜期好有限,迫住店方要以20蚊左加右卖出一个鱼头,其实都系下栏野, 不过有时呢d下栏野都会被某些大型超市推至百几二百一个鱼头, 所以这里的鱼头算是划算的了, 讲返食肆今次试咗入面嘅寿司店, 景观唔差天花够高, 不过我们坐高枱的枱底一条横铁条会顶脚, 只能尽量将櫈面较低避开那条铁, 先叫了宇治抹茶, 鲜绿色望上格外清新, 但其实只是一个少少近似沙冰的绿茶味饮料, 成35蚊杯一点不平易, 绿茶味算有番咁上下嘅饮到底都不会是冰水, 还饮到系绿茶,再叫了餐牌上的set A $165 & D $98SET A是长崎产吞拿鱼盛 , 计有大吞拿鱼腩/ 中吞拿鱼腩/ 赤身/ 炙烧吞拿鱼腩/ 香葱吞拿鱼腩蓉军舰, 总共五件, 不过我们并非吞拿鱼专家, 分不出大吞拿鱼腩同中吞
再叫了餐牌上的set A $165 & D $98
SET A
是长崎产吞拿鱼盛 , 计有大吞拿鱼腩/ 中吞拿鱼腩/ 赤身/ 炙烧吞拿鱼腩/ 香葱吞拿鱼腩蓉军舰, 总共五件, 不过我们并非吞拿鱼专家, 分不出大吞拿鱼腩同中吞拿鱼腩的分别, 赤身只系赤多少少而已, 火炙同军舰就一望而知啦, 食咗吞拿鱼腩蓉军舰无疑军舰外层紫菜还有少少脆口, 但吞拿鱼腩蓉并没有落太多调味酱油之类的东西未感觉太震撼亦是正 常, 仍旧是比较淡白嘅鱼味, 唔觉太多鱼油或者鱼的鲜甜味!
SET D 系油甘鱼/ 三文鱼/ 海胆/ 三文鱼籽/香葱吞拿鱼腩蓉军舰, 总共五件, 这里吃了海胆, 味道系新鲜嘅, 甘味并没有太突出,
跟住走到海鲜档落柯打, 赤贝(刺身)两只$118非常之鲜味同爽脆, 沾一沾酱油甚至免沾酱油一样咁”正”!
清酒牛油烧东南亚帆立贝两只$100同样精彩, 虽然帆立贝烧后缩水尺寸较细但还是大于弯月形的白色生殖噐的1/3左右, 贝肉紧紧熟没有唔新鲜嘅腥味,\配合酒香同牛酒香, 淡淡嘅清香配上海鲜味, 无须太多花巧或者技术只要食材新鲜足以用最少嘅工艺做出上佳的料理, 当日其实有另一只北海道带子(刺身用)但要$150/只, 贵得有点过分, 还好点了这个东南亚帆立贝一样精彩, 今次在这海鲜档发现有鬼爪螺一份卖$280, 这种在欧洲被吹捧得厉害但外型完全是丑陋到不行的螺类, 在本港大部份小岛沿岸礁石边经常有见到佢地嘅踪影, 一般都是一堆堆大大小小生活在礁石隙缝内, 在外只见到她那爪子, 身躯部份则是包裹着恐龙皮那样的外层, 睇到都唔系几想同佢有接触, 原来撕开外层后内里只是一条吸管状的软组织, 相对蚬肉这绝对属于少肉, 这条小饮筒口感有点橡胶但也有点海鲜味嘅, 反而一搣开外皮时那泡汁液更有鲜味, 吃这东西是一次有趣的体验但应该唔会太有兴趣食第二次了,
跟住我们去咗另一档食烧物的档口, 我们吃了烧南非五头鲜饱鱼, 口感够弹牙亦有鲜饱味, 呢个鲍鱼系有人请食的, 但其实原价都系98/只, 呢种地方系卖呢个价啦! 海螺5只$65喺呢度算最平的一品了, 又是对路的, 鸡泡鱼干$50 没有什么惊喜吧, 龙虾海鲜泡饭$75 有一小截龙虾尾,份量是一个人份量, 始终龙虾也只是一小截龙虾尾出不了多少龙虾味道吧, 野菜乌冬$42 也是一个人份量,比较清淡口味但亦配合主题, 野菜嘛不能太浓味吧! 野菜是旺菜,紫菜,葱白千丝,烧鸡软骨串$18/串, 价钱虽然贵但好好手势, 烧得恰到好处又唔会洒太多塩, 整体满意嘅, 如果每样食物大多1/3的话更加满意添
题外话/补充资料:
最后在这里买了包叮当嘅樱花荳沙饼$47.9当系买下手信啦!不过两日后在另一间日式超市见一模一样的商品卖$29.90真的是太粗心大意, 估佢唔到呢个手信在唔同场合可以相差咁远!