2019-12-11 556 浏览
天气步入冬天,又到咗长期食火锅嘅日子。同系附近返工嘅朋友拣咗间就脚嘅重庆火锅店,虽然我地都唔太食辣,但嚟得打边炉,点都要试下嘅。我地叫咗个2人锅,一边系大骨滋补鸳鸯锅,味道清甜滋补,另一边系普通辣。初头我地仲惊好辣,只要唔系放好索味嘅野去滚,例如豆腐、面条个类,其实都食到。辣椒汤底会有少少偏油,不过都系特色之一,味道唔算攻且带麻香。-美国肥牛粒牛味颇浓郁,虽然有时未必滚到熟就食咗,都唔影响佢嘅鲜味。-嫩牛肉半份份量唔太多,但入口真系好嫩,滚两下就食得。-秏儿鱼个人唔太好鱼,呢款都算唔错,略嫌鱼骨有点细同麻烦。-鳗鱼(白鳝)食落有鳗鱼独有嘅鱼香,愈嚼愈入味。-美国桶蚝价钱系贵,但入口好肥美,滑嫩程度同平时食生蚝差唔多,唔会有缩水情况。啖啖肉,好新鲜。-韭菜猪肉水饺钟意食韭菜饺嘅我一定唔会放过呢款。韭菜味唔算非常突出,但整体味道都还可以,如果馅料可以再多啲会更好。蔬菜方面叫咗功夫莴荀片、黄金菇、冻豆腐、娃娃菜。功夫莴荀片个摆盘都几靓,切片薄,入口鲜嫩而带点爽脆。其他菜正正常常,整体颇鲜甜。仲叫咗洛神花茶,酸酸甜甜好解腻。
天气步入冬天,又到咗长期食火锅嘅日子。

大骨鸳鸯锅

-美国肥牛粒
牛味颇浓郁,虽然有时未必滚到熟就食咗,都唔影响佢嘅鲜味。

-嫩牛肉
半份份量唔太多,但入口真系好嫩,滚两下就食得。
-秏儿鱼
个人唔太好鱼,呢款都算唔错,略嫌鱼骨有点细同麻烦。
耗儿鱼
-鳗鱼(白鳝)
食落有鳗鱼独有嘅鱼香,愈嚼愈入味。

-美国桶蚝
啖啖肉,好新鲜。
美国桶蚝
-韭菜猪肉水饺
钟意食韭菜饺嘅我一定唔会放过呢款。

蔬菜方面叫咗功夫莴荀片、黄金菇、冻豆腐、娃娃菜。
功夫莴荀片个摆盘都几靓,切片薄,入口鲜嫩而带点爽脆。
其他菜正正常常,整体颇鲜甜。

冻豆腐

仲叫咗洛神花茶,酸酸甜甜好解腻。
洛神花茶

2019-12-09