2018-12-12
朋友生日就去左佢番工既附近帮佢庆生,庆生总系不离三不开三样野,打边炉、酒楼大排宴席、西餐扮高级,麻甩女仔组当然首选就系打边炉。打边炉总不能打极都同一间,今次来点新意思,来左依间搞作多多既--靓煲皇!靓煲皇搞作多多,而装修保留左满满既中国特色,去到门口就见到,靓煲皇3个字相当有气势。入到餐厅中国风格仍然不断涌来,可以容纳几多人~超爽。虽然今次我地就无十人大军,四个虾兵蟹将,但安排既位置都好好,好有舒服既位置~!一坐低见到个Meun已经好吸引,样样都系唔系一般火锅铺可以食到,我地四个人口味都唔同,就拣左个盐香骨大白菜煲汤底香浓,汤底都好鬼足料,饮落口有好浓厚既猪骨香味,入面有唔同种类既首菜,令到汤底既满满菜既鲜甜同埋甘香味,忍唔住一啖接一啖甘饮汤底已经令人赞口不绝,更加值得赞赏既系店家既配料,样样都好精美同埋诚意满满,有几样野食大家必定要点,实在太好食啦!本地高级牛肉,打边炉又点可以唔食肥牛呢?依碟肥牛牛味够浓,店家用料十分新鲜不在话下,而食得出牛味极度浓郁~!绝对唔系次等货色,大家绝对要掌握好时间,见到牛变左浅啡色就要起筷食落肚!如果到左深啡色~你就浪费左甘好既牛肉!黑柏叶,建议大家一定
入到餐厅中国风格仍然不断涌来,可以容纳几多人~超爽。
黑柏叶,建议大家一定要加埋落去汤煮熟小小,本身食落去已经风味十足,再煮熟D就变惹味十足,黑柏叶会再吸更多既汤汁,再加埋热热地甘食~真系惹味到脾!
牛骨髓,配埋汤底真系鲜上加鲜,而牛骨髓同埋汤底既味系好夹,又唔会争左大家既风头,又可以发挥大家既优点到极致!一个食到话好食,之后就比人抢晒来食,食多只都无….T^T
最后估唔到蔬菜盘既菜都咁新鲜,食完咁多肉类唔食返菜一定唔得,要帮助消化嘛,打边炉通常少不免油腻感,食完清甜又生津~绝对解腻之选!
最后我地四丁友打完,都一致裁定~依间靓煲皇绝对可以ENCORE再ENCORE!