2015-02-24 7645 浏览
天气冻最好就系约三五知已打边炉啦。食肆地方一眼见晒,唔算好大,不过每张枱之间唔会好迫,亦有架位。如果四个朋友,最好订枱时要求留架位,会坐得舒服D。一打开MENU就发现有好多汤底选择,任何汤底都可以拼成鸳鸯锅。我拣咗椰子鸡拼冬荫功。未渌食物前先试试汤底。椰子鸡汤底系奶白色,味道就好似饮紧椰奶,就咁饮唔系好得,但渌咗食物后又OK㖞,同埋有成半只鸡做料。而冬荫功汤底𠮶边,够辣够鲜,海鲜又足料,不论饮同渌食物都好得,推介打边炉,点可以唔叫牛,食得出唔系平既牛肉,有牛味,有嚼口。日式蔬菜盆,排得好靓呀西洋菜,啱季节,够新鲜够嫩,同埋清洗得干净。竹笙劲爽口,最值得赞系泡菜饺,馅料够,皮够滑,渌完后仍然食得到辣辣既泡菜味,因为好味再ENCORE多一碟。好耐无食过好食既响铃,难得呢度做得到食咗咁多样最唔掂最揾笨系呢个养生盘 (花胶拼猪脚筋),花胶无问题,但猪脚筋完全唔系𠮶回事,渌完个形状同花胶差不多,感觉已经唔系好对路,由于屋企好多时都会煮呢种食材,呢度既猪脚根完全无种黏性同软,所以我忍唔住问个职员究竟呢个系乜嘢既筋,个职员坚持话系猪脚根系咁架㖞,虽然我𠮶下真系有一刻想爆,不过我唔想打扰同朋友既欢乐时
打边炉,点可以唔叫牛,食得出唔系平既牛肉,有牛味,有嚼口。
日式蔬菜盆,排得好靓呀
西洋菜,啱季节,够新鲜够嫩,同埋清洗得干净。
好耐无食过好食既响铃,难得呢度做得到
食咗咁多样最唔掂最揾笨系呢个养生盘
,虽然我𠮶下真系有一刻想爆,不过我唔想打扰同朋友既欢乐时光,今次我算。
其他食肆一般喺食完后上生果/汤水,但呢度就生果+朱古力,有配搭少少特别,唔错,而且粒朱古力好味。
2015-01-23
  • 泡菜饺