2019-12-17 183 浏览
今日约咗两位大美人一齐聚一聚,三个女人一个墟,唔少得就系要时间同一个舒适嘅座位嚟吹水,最佳选择当然就系打边炉啦!呢间滚得栈喺油麻地开咗新分店,咁啱就近我其中一个美人收工,于是约埋嚟呢度打个靓边炉。我好钟意佢呢间嘅餐牌,好特别好有心思。我哋嗌咗佢个新嘅八宝鸡汤底,点解叫做八宝鸡呢?因为佢系腐皮袋入边装左半只鸡之外,仲有八种材料,分别系虫草花,松茸菇,竹笙,金华火腿,虾米,元贝,瑶柱。样样都系滋阴清甜,饮完真系个人会靓啲靓啲再靓啲㗎!所以当个汤底上咗职员都已经攞定三只碗俾我哋,依个汤底实在太好饮,所以我哋每人饮咗三碗,饮到后尾直头职员要制止我哋,话唔可以再饮啦!要加水打边炉,如果唔系冇味啦!🤣饮完汤我哋就食呢个手切牛颈背,油脂分布均匀,所以入口即溶,口感软腍,有好香牛味。然后我哋嗌左半份鲜虾云吞同半份韭菜饺。佢个韭菜饺真系好好食,咬落去系实心嘅,因为真系好足料,韮菜同肉嘅比例啱啱好,食到韭菜嘅香但又唔会食到口臭。而云吞都好好味,每一粒云吞入边都会有一只虾,所以好爽口弹牙。另外仲有呢个手打虾丸都系好弹牙,同样地入边都系有一只虾,食落爽口。仲有呢个手打象拔蚌丸,同样都系好爽口弹牙,口感有啲似墨

我好钟意佢呢间嘅餐牌,好特别好有心思。

我哋嗌咗佢个新嘅八宝鸡汤底,点解叫做八宝鸡呢?

然后我哋嗌左半份鲜虾云吞同半份韭菜饺。

仲有呢个手打象拔蚌丸,同样都系好爽口弹牙,口感有啲似墨鱼丸,但系佢比墨鱼丸更加鲜甜。

蔬菜方便我哋仲嗌左莴笋,皇帝菜同杂菇篮。呢个杂菇篮真系不得了,啲菇索晒啲汤真系超级甜。

另外我好欣赏嘅系呢度嘅饮品。一开始我见点解每一台都有大排档嘅大茶壶喺枱面。原来系自家制竹蔗茅根,甜度啱啱好,饮完又会润喉,最重要真系好抵饮,每人起码倒到四杯。

2019-12-17
  • 牛颈脊