虽知香港食到海鲜既高级西餐厅唔多,今次黎到呢间好出名既Rech by Alain Ducasse庆祝生日 ,黎之前我都有睇过d食评见到有人都系话一般/有d失望,确实黎之前没有太大期望。一入到去,成个感觉都好海洋feel,同之前既Spoon格调有好大分别,成个装潢以白色同蓝色为主,由吊灯到装饰、餐具既颜色同设计都好海洋,好似带到你入左法国南部海边既一间餐厅咁..呢个鱼形状既牛油好吸引,卖相好精致,真系会唔忍心切开佢哈哈最后无拣到set dinner因为觉得分开叫可以拣自己中意食既野,两个人最后拣左两款前菜两款主菜同甜品..首先,餐厅送上小食,系半熟既带子配上酸酸甜甜既酱,有d似泰式柠檬酱,几开胃同埋好似成晚最好食系呢个..先讲前菜,个人最喜欢呢个'club' crab and mango,蟹肉配埋芒果加上新鲜既菜同d好似nachos既脆脆捞埋一齐食好正..到主菜,我点左呢个Wild cod Aioli(鳕鱼配香蒜蛋黄酱),但系无谂过个蛋黄酱咁酸个味好似有d唔夹,个鱼系无咩味但好彩食得出都算好新鲜加番分,其他配料都一般,食唔出好特别,只系令成碟野无甘闷..总结,Rech既食物系唔错,但唔系
牛油
呢个鱼形状既牛油好吸引,卖相好精致,真系会唔忍心切开佢哈哈
带子(小食)

'club' crab and mango

Wild cod Aioli(鳕鱼配香蒜蛋黄酱)

总结,Rech既食物系唔错,但唔系个种令你食完会好满足好惊喜,全部味道都平平无奇,有d偏酸,煮法个人认为唔系好岩香港人口味。
2018-05-11
庆祝纪念