2021-07-14
为咗庆祝我同男朋友仔嘅周年,佢拣咗呢一间餐厅~齐齐食两个厨师发板!每一个厨师发板都包括左:先付、刺身、寿司、和食料理、汁物、果物。先付温泉蛋樱花虾 初生蛋、汁煮鲍鱼 三文鱼子高糖份蕃茄配食用金萡。特别想提初生蛋:一吉就爆晒蛋汁,捞埋咸咸地嘅樱花虾同甜甜嘅酱汁,几夹,食完相当回味。汁煮鲍鱼好入味,肉质爽口,系奢华享受嘅前菜。刺身左口鱼、深海池鱼 、𫚕鱼、日本珍珠蚝 、新鲜帆立贝、池鱼他他、鲣鱼。左口鱼刺身上洒上柚子皮,另配酸汁。师傅推荐可以甩啲紫疏花既花瓣,卷起食,的确唔错。深海池鱼 / 𫚕鱼呢两个刺身师傅俾左一个背一个腩位,背位主要加咗豉油同Wasabi,𫚕鱼既腩位经师傅烧一烧逼出左啲油份,入口油香好重!日本珍珠蚝 虽然唔系好大只但系都非常鲜甜、有厚度而且带有淡淡海水咸味,加上黑鱼子仲多份口感,另外好喜欢餐厅系蚝上加上酸汁啫喱!中间仲上咗一个舞蓉姑清汤,略有点咸但有好香嘅菇蓉味,用嚟清一清喉咙都唔错!和食料理平静鱼鱼鲛 、海胆蛋黄酱大虾、冲绳猪手 鱼鲛 煎得香口,够脆略带点粗骨;冲绳猪手超级入味,好浓好淋,满满嘅骨胶原!海胆蛋黄酱大虾,虾肉容易离壳,海胆烧完有焦㶶嘅香,两者好夹。寿司金
先付
温泉蛋樱花虾 初生蛋、汁煮鲍鱼 三文鱼子
刺身
和食料理
平静鱼鱼鲛 、海胆蛋黄酱大虾、冲绳猪手
寿司
金木鲷、真鲷、银鳕鱼 、依佐目、烧拖罗、
新鲜鲭鱼、北海道马粪海胆、牡丹虾、拖罗。
特别想讲银鳕鱼,好香鱼油好肥美,入口即溶,配上三星渍(系北海道特产)令整件寿司带点咸香。依佐目有半生熟嘅口感,唔腥并带有葱香,几点清新,师傅更加上四季红 (一种香草),食完带点微辣,几特别嘅口感!
北海道马粪海胆 超新鲜,餐厅傍晚先返货,真系早少少都冇得食。呢种海胆带点回甘,唔咸,入口又系即溶!
牡丹虾系最欣赏嘅寿司之神,呢度嘅虾好唔同,无虾尾,虾头。反而将成个虾头既膏烧到半溶铺上刺身上,入口爽滑带点微暖,虾膏好够香。
汁物
鱼奶汤真系好想encore !热辣辣上枱,好鲜甜,汤品呈奶黄色~饮到一滴不剩!
成餐饭系享受模式,食咗足足2.5小时!亦都好多谢师父每一碟𩠌菜嘅介绍!真系非常满足嘅一餐
愿我同男朋友嘅每一餐都食好西介绍俾大家!!!