餐厅: 湊湊火鍋•茶憩 (元點)
优惠: 于此国泰伙伴餐厅用餐赚里 !
条款及细则:
须受其他国泰条款及细则约束。
最近一个星期真系忙到飞起,终于揾到一晚可以好好放松一下,打算去一间靓靓又近我既火锅店犒赏自己。朋友介绍咗「凑凑火锅」比我,佢话呢度既汤底好特别,仲有D特选既食材,听落几吸引,咁就带埋老公过黎试一试。.首先黎讲下佢地既「鸳鸯锅」,我拣左酸菜白肉汤底同台式麻辣汤底。酸菜白肉汤底真系好清甜,粟米同红枣煲出黎既甜味渗入汤里面,饮落去吾会太浓郁,岩岩好。薄切既猪五花浸系汤底煮,吾会太肥腻。至于麻辣汤底,果阵香辣味系好扎实,吾会辣得你食唔落,反而食完之后会有一阵阵暖辣。特别提一提,佢地既鸭血同豆腐可以无限添加,鸭血滑滑嫩嫩,豆腐吸哂麻辣汤底精华,味道超级正!.然后讲讲佢地既「花好月圆海鲜拼盘」,海鲜真系好新鲜,基围虾够弹牙,仲有D鲜甜味。扇贝肉质嫩滑,但又保持一D嚼劲。至于白鳝片,片薄但吾会散开,入口爽滑。鲍鱼紧系弹性十足,食落去有D烟韧,真系非常有咬口。最后嘅既海蚬,肉质细嫩,配搭汤底真系一绝。.至于「企鹅赏月」,一听个名就知真系萌爆!由墨鱼浆做既企鹅造型超可爱,煮熟之后口感弹牙,吾会过实,轻轻咬落去仲有D海鲜既鲜味,越食越香,真系又Q又好食.而「新鲜白鳝片」冰镇上枱时已经睇得出佢新鲜得黎好干净

而「新鲜白鳝片」冰镇上枱时已经睇得出佢新鲜得黎好干净,够薄,落锅之后滑溜溜,入口柔嫩,完全无腥味,而且吸哂汤底既精华,真系好滋味

而我最期待嘅既就系佢地既「美国特选级牛肩胛肉」。牛肉入口即溶,脂肪分布均匀,肉质非常柔嫩多汁,黎自美国农场,系玉米饲养既肉牛,所以冇一般牛肉既草腥味,仲有一阵淡淡既牛油香味。呢款牛肩胛肉真系食完会回味无穷,值得一试!

再黎就系「爽口牛黄喉」,煮过之后仲Keep到佢既爽脆口感,每一口咬落去都系脆卜卜既感觉,够有嚼劲,口感层次丰富

最后一样系「油墨菜」,煮熟之后叶质仲keep到佢应有既嫩滑,菜味清甜,配搭汤底一齐食,清清地又健康

当然吾少得佢哋嘅台式饮品啦,点左「双柚爱玉茉莉冰沙」同「双柚爱玉茉香茶」。呢两款都系由爱玉搭配茉莉花茶,清新得黎仲带有少少酸甜既味道,特别系冰沙,食落去冰冰凉凉,超级消暑解渴。至于茉香茶就岩岩好解一解餐后既腻感,唔会太甜,有带阵阵茶香,感觉非常清爽