2021-12-28
今日老细一年一度请食饭,话要带我哋去见识下咩叫做高级日本餐厅😆顺便食好嘢Omakase🤤间餐厅叫Marble , 喺铜锣湾皇冠假日酒店一楼, 餐厅装修得好有格调, 比人一个好高贵的感觉。侍应好有礼貌,首先来一樽sparking water. 跟住老板叫咗一支Sake, 店员会让我地每人先选一只五彩缤纷嘅酒杯🍷,另外有一个杯分开装冰🧊, 真系好贴心❤️🌟Omakase 菜式:(每位$1580,另加10%)🥢海胆、鱼子酱配天妇罗紫苏叶~海胆好Creamy, 鱼子酱一粒一粒黑色亮晶晶,配埋紫苏叶一齐食, 口感味道层次好丰富😍🥢野生狮鱼,牡丹虾刺身~ 狮鱼刺身肉质结实,而且油脂分布平均,味道非常鲜甜!🤤🥢刺身日本鱿鱼🦑~ 鱿鱼好鲜甜,十足刚刚系海捉上黎一样😂配埋酱油更带出鲜味😍🥢鲜鲍鱼~ 成只手掌咁大既鲍鱼,用焖烧方法煮成,好鲜味好弹牙❤️🥢招牌宫崎和牛三文治~ 和牛内脆外软,好重牛味,牛嘅味道留喺口腔同埋面包之内,而酱汁就配搭得十分出色🤤🥢厚烧牛~ 牛烧得十分香,肉质非常软腍,配埋岩盐,蒜片,青椒仔更出声😚🥢Shabu Shabu尾崎和牛尾崎和牛肉质同样柔软嫩滑,师傅会用牛骨汤底煮,配埋稻庭乌冬
🌟Omakase 菜式:(每位$1580,另加10%)
🥢海胆、鱼子酱配天妇罗紫苏叶
🥢野生狮鱼,牡丹虾刺身
~ 狮鱼刺身肉质结实,而且油脂分布平均,味道非常鲜甜!🤤
🥢刺身日本鱿鱼🦑
🥢鲜鲍鱼
~ 成只手掌咁大既鲍鱼,用焖烧方法煮成,好鲜味好弹牙❤️
🥢招牌宫崎和牛三文治
🥢厚烧牛
🥢Shabu Shabu尾崎和牛
尾崎和牛肉质同样柔软嫩滑,师傅会用牛骨汤底煮,配埋稻庭乌冬、金菇,食完超满足😍
饭后甜品系静冈蜜瓜🍈配日本士多啤梨🍓,味道鲜甜❤️
每道菜都会有不同嘅叶🍁陪衬,睇得出师傅非常有心思,食物不但只质素高仲卖相好靓😍