2020-03-02
Bookmark咗鉄人旨花好耐喇,终于趁home office长期无啖好食期间去食吓好嘢,既然食就梗系食豪啲,我哋拣咗贵啲𠮶款Shika Omakase $1580/1。前菜 最中饼夹𩽾𩾌鱼肝、穴子、矶煮鲍鱼 平时最中饼喺甜品先见到,而家拎咗嚟夹creamy嘅𩽾𩾌鱼肝,一个爽脆一个绵滑。穴子超可爱,滑捋捋好过瘾。鲍鱼煮得弹牙又入味。刺身右口鱼、海胆 平时食右口鱼都系烧过嘅,未烧过嘅口感都几唔同,嫩滑又有嚼劲,其中一块仲包住creamy海胆,够哂鲜美。帆立贝、地金目鲷、池鱼 帆立贝新鲜爽口,厚切食得好满足。地金目鲷轻炙过更添鱼香。池鱼最重鱼味,包埋腌萝卜、姜丝,带出有层次嘅口感,系我近排好喜欢食嘅一款鱼。龙虾刺身 平时去亲韩国fish market都一定要食龙虾刺身,见惯阿珠妈捉龙虾,第一次有小帅哥拎住龙虾畀我影相😳 龙虾肉弹牙又鲜嫩,可以配岩盐、柠檬汁、wasabi同刺身豉油食,我就最推荐配柠檬汁,清清地又够提鲜。烧物盐烧银鳕鱼 银鳕鱼烧得刚刚好,烧完鱼肉仍然保持到嫩度,盐烧完好香口,完全唔会逊色过刺身寿司类。寿司真鲷 肉质结实又带鱼油香,不过始终系白身鱼味道偏淡。梭子鱼 面头配上乌鱼
真鲷 肉质结实又带鱼油香,不过始终系白身鱼味道偏淡。
梭子鱼 面头配上乌鱼子,带出少少咸香,轻微炙烧过后个鱼皮有少少脆口,味道好有层次。
鸟贝 果然鸟贝都系要配柠檬汁,食落有嚼劲,弹牙又清新。
𫚕鱼 可理解为靓版油甘鱼,系我其中一个favourite!鱼油丰富唔驶讲,食落口入口即溶,亦唔会好似拖罗咁周不时有筋,真系人生一大享受!!
沙甸鱼 如果未食过沙甸鱼寿司,真系要试试,自从我上次食过后,真系颠覆我对沙甸鱼嘅认识。油香扑鼻,而且肉质娇嫩,一定唔会令你失望。
右口鱼边 又系我好爱嘅一款,烧完后啲鱼油咇哂出嚟,建议你食不言,合埋个口慢慢感受吓啲油香。
大拖罗 呢个记得要快啲食!炙烧过后逼哂鱼油出嚟,好快会整淋紫菜,快快食会食到三重口感,爽脆嘅紫菜、软稔嘅鱼肉外层、入口即溶嘅内层。
鲜果杯 有哈密瓜、橙、红石榴,哈密瓜甜到漏,橙肉连衣都帮你去埋,好有心机,唯一系红石榴要花啲耐性食。
需加一服务费,埋单2人约$3480。
如果你钟意睇我嘅食评,不妨关注我,支持吓我,谢谢你☺️💕