2015-11-17
我妈 每次出去食饭都提议食呢间店,已经成为我妈至爱既店铺之一~因为阿妈情迷佢呢度既咖喱蟹。 叫我食多几次番去学煮..(但呢个酱汁咁浓应该好多鸡蛋先咁浓..又要走油) 我地都未到铺头,老板娘已经老远认到我地; 今晚里面人唔多,所以好快入到去;今次带表妹食呢度食第二次 ,由远水路入九龙城食泰国菜;所以一定会食番平时个D例牌菜式。 先讲下呢个泰式冬荫功汤(中)会一锅上枱,的确食开淡口野,呢个冬荫功汤系咸啲,但尝辣朋友可以点嚟饮,尤其冬天我相信会特别暖;因为我都食得下辣都觉得辣。 香茅味都重 有辣劲 咖喱炒蟹(4人前)价钱真系好浮动,难怪叫海鲜价,肉质的确唔系好实..但只系纯粹想用嚟掂下蒜蓉包,所以我只系食蟹壳同一个肉脾位,外面系大只,只系肉唔算好多,建议如果大家只系想食个汁,不如叫咖喱炒虾 如果啖啖肉大家可能会开心D挂!!! 马拉盏炒椰菜苗,如果你属于味道偏浓同食惯有少少咸香味,必点呢个菜;但菜的确好少食度,师傅落调味有少少重手;阿妈系屋企煮菜偏淡所以唔惯食太耐 明炉乌头鱼,呢个系另一个屋企成员每次嚟都一定要点呢个,热住上;汁料有酸辣味,肉质还算嫩滑,配菜丰富 泰式
不如叫咖喱炒虾 如果啖啖肉大家可能会开心D挂!!!
落调味有少少重手;阿妈系屋企煮菜偏淡所以唔惯食太耐
滑,配菜丰富
呢个算系第二次点,味道香而唔膻,肉质唔嚡,容易撇开,配埋佢既汁嚟食好味
但呢餐叫几样野都差唔多过千啦..所以大家要有心理准备
题外话/补充资料:
无限添加虾饼~~