2011-01-26
26-1-2011Lunch 本来谂住食个公仔面就算, 行紧去茶记途中却见到呢间辣蟹店的「精选午餐」 (送例汤及饮品; $32) menu, 仲竟然有油盐水浸大蚬供应 , 就入嚟试试.例汤: 唔知系乜 , 味道似青红萝卜煲猪骨, 又带点陈皮味, 不过火喉十足就系真的, 饮落「屋企」feel 得很, 感觉不错.油盐水鱼汤浸大蚬汤米: 汤底胡椒味劲重, 愈饮愈刺喉及身水身汗 「大蚬」唔大, 只系普通细细只的沙蚬, 食落有少少沙, 不过浸得嫩滑又鲜甜, 份量亦不少 (都有 10 几只的), 咁嘅价钱嚟讲算好好食了; 米粉 "entangled with" 碎湿湿的粉丝, 不过就煮得偏硬, 有点「即食」feel 胡椒汤底太辣, 饮品叫了杯冻鸯救救火, 饮落够冻, 味道就系「劲多奶咖啡」, 不过都满意了.埋单 $32, 平平哋印象不错, 不过有机会夜晚嚟食炒蟹 / 黄金虾 / 芝心丸 + 椒盐豆腐就好了.