2022-03-02
NeNe Chicken之前系韩国食过几间炸鸡,都系Nene Chicken既印象比较深刻,咁今次经过形点见到呢到有分店,就去回味一下。落单冇耐,店员就拎咗啲前菜黎,有泡菜,腌青瓜同埋腌萝卜。泡菜辣味比较重,几醒胃,酚腌青瓜同萝卜味道偏淡,配味浓既韩国菜都好搭。我地叫咗蒜香酱油炸鸡 (无骨鸡件)同埋韩式手爪饭 (吞拿鱼)。蒜香酱油炸鸡炸鸡酱油味比蒜香味突出,酱油味偏向甜味,都好有韩国特色。炸鸡外皮裹住既粉比较厚,但好彩有酱油搭救。炸鸡唔会炸到干晒,食落依然好多肉汁,唔会好鞋口,几好食。韩式炸鸡通常会做得好浓味,但配埋腌萝卜,食到咁上下可以refresh下,爽!韩式手爪饭 呢样野之前未食过,上枱先发现呢个菜式有吞拿鱼,青瓜,紫菜,类似飞鱼子既食材,同埋麻油饭。店员会比手套我地,然后我地就用手将所有食材捞均就唔可以食。第一啖食,个麻油味好出,而由于其食材都有唔同口感,青瓜爽,鱼子脆,吞拿鱼既肉感等等,令口感好丰富,估唔到咁好食!推荐比大家!
蒜香酱油炸鸡
韩式手爪饭