2020-04-06
做街坊生意,最紧要大件夹抵食,今日又再去牛极食石烧牛,明显少咗好多人,大家都分开座,其实我觉得咁样食饭都唔错。自己先在机买食D乜拣啲平平哋嘅黎食下先,牛肩排同牛柳点完啲姐姐就话我哋可以自己去装汤饭同埋沙律先啦。个饭都煮得唔错似乎系用珍珠米煮嘅,佢买牛柳,实有好多头头美美整咗出嚟所以依个日式牛肉汤里面都有几多肉几好味,系有D味精咁啦。椰菜丝沙律可以配芝麻酱或者柚子汁,食多啲菜,感觉健康啲。攞完晒嘢食就见见牛准备好已经上咗枱啦。佢仲有自助酱汁,包括烧肉汁,蒜蓉,同埋辣味烧汁。仲有烧烤岩盐黑椒同埋香料。200g 牛柳大大件咁切起嚟都几嫩,呢段时间都系食熟啲好,切开佢前前后后都烧吓,感觉安全啲。佢其实已经叶咗未所以如果唔系要食好从未嘅系唔需要再点汁但系可以加啲蒜蓉咁就更加惹味。依份系平啲嘅180克牛肩排,肉味比较龙但系就唔好牛柳咁嫩同多汁啦。因为饭汤同埋沙律都系任装嘅关系,所以可以食得好饱,依个价钱系好唔错嘅。
今日又再去牛极食石烧牛,
明显少咗好多人,大家都分开座,
其实我觉得咁样食饭都唔错。
自己先在机买食D乜
拣啲平平哋嘅黎食下先,牛肩排同牛柳
点完啲姐姐就话我哋可以自己去装汤饭同埋沙律先啦。
椰菜丝沙律可以配芝麻酱或者柚子汁,食多啲菜,感觉健康啲。
攞完晒嘢食就见见牛准备好已经上咗枱啦。
佢仲有自助酱汁,包括烧肉汁,蒜蓉,同埋辣味烧汁。
仲有烧烤岩盐黑椒同埋香料。