2017-05-30
身为牛魔王嘅我,第一次食牛食到咁PRO。呢度有好多刁钻嘅部位,莫讲话食,听都系第一次听,今次真系「学到好多野」!!。呢个火锅专门店有四间分店 - 今晚喺位于翠怡花园大埔嘅总店食。虽然位置比较僻(唔系对住大马路),喺横巷入面,但夜晚依然坐无虚席。点菜系用平板电脑,方便快捷。呢一页系"616限点限量",系牛只食材中比较珍贵嘅部位,唔系日日有,而且每两人只限点一碟。恕我孤陋寡闻,呢啲位真系第一次听,或者对食潮汕牛肉有少少研究嘅就应该会识,不过唔驶担心,click入去就会有简介讲返系属于边个部位,同埋口感味道如何。当日就叫左一碟"吊龙伴",店员话一个月得一两日有,梗系要try try。店员推介我地食呢个全牛拼盘套餐,套餐包括酱料、牛板拼盘、汤底、稻庭乌冬、蔬菜篮、汽水两罐(可以加$3换支装竹蔗茅根海底椰,更健康)。攞酱料先~酱料吧干净整洁。有多款酱料选择。仲有比较少餐厅会提供嘅青柠。牛骨清汤 - 套餐个汤底系牛骨清汤,因为清汤唔怕会遮盖咗牛肉鲜味。大大旧牛骨淆制而成,有香淡牛骨味。蔬菜篮 - 当日有油麦菜、娃娃菜、菜心、豆卜。啲蔬菜食得出新鲜,份量嚟讲两个人食刚刚好。牛牛驾到,不同部位放返喺牛
攞酱料先~酱料吧干净整洁。
有多款酱料选择。
仲有比较少餐厅会提供嘅青柠。
牛牛驾到,不同部位放返喺牛板相应位置上,好专业,咁就知食紧边个部位。下次食就可以扮下食家。
牛总图解 - 单张仲有渌牛肉SOP,教你每个部位要渌几多秒,咁就唔驶惊渌太耐冇晒味,渌太快又唔熟。
餐厅仲提供个大捞篱,摊好后可以一次过渌几片,容易控制时间。
垫枱纸亦有「牛总推介」,话埋俾你听点食最正~
咁样食牛法真系第一次,每个部位都各有特色 - 烟靭爽弹嫰滑软腍、有肥有瘦、胶质肉质,食只牛由个头到PATPAT,由背脊到脚,都一次过食晒。
特别推介以下部位:
牛朴肉(最顶) - 纹理分明,有少少根,食落烟靭。
全单免加一,埋单都唔驶四百,已经食到一只牛……不同部位嘅肉,认真抵食又长知识。