2019-09-23 1787 浏览
再次黎星街揾食, 去咗“Madame Ching” 呢间疑似中菜既舖头。位置系日、月、星街揾食集散地既入口,啡色外门都几易揾到佢,不过招牌就好细只字唔系咁易发现佢👁‍🗨 12点零黎到, 人唔太多, 店员全部系讲英文📶呢个区域始终都系英文客流最多。餐牌一样系英文而且仲系西餐Style, 前菜 +主菜+甜品。用番中国人角度去睇, 其实都唔系太明佢入面啲内容: Impossible Potsticker, Skirt Steak, Ma Lai Goh Sponge Cake, 脑筋急转湾一下先明系乜🤔楼底够高, 就算全场系外国人为主不停倾计都唔觉嘈。内部装饰木色为主, 营做到古色古香既味道💕见到虾多士永远都系无力抗拒🦐 今日仲要坐BAR枱, 睇住佢点去炸块多士。半块方包对角切🍞少许既虾胶系表面, 同我预期既厚厚材质有点出入。味道上还算可以。另外道前菜𫚕鱼 (Hamachi) 用咗梅粉同醋调出酸味鱼生, 味道一样可以👌去到主菜, Skirt stake (google 告诉你: 侧膜横肌牛扒) 跟既薯丝; 牛肉质地咬口爽✔️不过薯丝就调得太咸, 有啲难入口❌冠名Madame Ching Bow

Sesame Prawn Toast

Hamachi Crudo

Skirt Steak & Potato Noodles

冠名Madame Ching Bowl 既沙律, 有少许似凯撒沙律加料咁, 说实在, 唔觉得有乜特别到要用上舖头名称🙄

Madame Ching Bowl

最后两道甜品, Green Tea Cream 配蓝梅外貌还可以, 但食落去只系一包开左既蓝梅配番少许酱汁😂得意少少既Ma Lai Goh Sponge Cake, 其实系我地食开既马拉糕 (不过系深啡色) 再配柯华田酱✔️

Green Tea Cream

Ma Lai Goh Sponge Cake

埋单两位344蚊, 其实主力都系食个环境。食物虽然系有心思去RE-MAKE 中菜👍 不过味道可能唔系对应番华人口味, 主打外国人市场吧😁
2019-09-18
Ma Lai Goh Sponge Cake