2008-11-23 52 浏览
nov 20, 08,2人来dinner,叫咗 : 1) 面包 (免费)-每人有2片-我发现有片烘得over咗,虽未至焦黑,但明显比友人深啡,所以要求更换-女侍应第1反应话因为喺麦包,我即时望住友人𠮶2块,佢无嘢好讲,死死气咁拎番入厨房,再端过相𠮶2块比我-不过上枱之后,友人发现水bar位,个厨同2个女店员望/"bare"住我,我拎转望吓,都觉得有3对眼望住我,真喺有压力-谂谂吓,佢哋个包,都应该喺有客先拎去焗,可能无唛客会连个包都ject番比佢,或者佢觉得我串/玩嘢 2) tasting menui) escargot on potato mash-除咗个汁带d酸,觉得唔多夹之外-其他都不错 ii) mushroom soup-微"杰"身-自然嘅菇味-都不差呢 iii) spring chicken-个鸡都几嫩滑,卖相亦靓-不过份量唔多 iv) 70% truffle cake-同上次食嘅差唔多,质素保持到-不过唔记得咗友人对dark chocolate麻麻添 v) 热香茅茶-我无饮,应该正常 3) pan seared king prawn w/green pea mash-虾肉结
nov 20, 08,2人来dinner,叫咗 :

1) 面包 (免费)
-每人有2片

2) tasting menu
i) escargot on potato mash
-除咗个汁带d酸,觉得唔多夹之外
-其他都不错

ii) mushroom soup
-微"杰"身
-自然嘅菇味
-都不差呢

iii) spring chicken
-个鸡都几嫩滑,卖相亦靓
-不过份量唔多

iv) 70% truffle cake
-同上次食嘅差唔多,质素保持到
-不过唔记得咗友人对dark chocolate麻麻添

v) 热香茅茶
-我无饮,应该正常

-虾肉结实,都爽同小鲜
-整体味道不俗

4) fresh scallop salad
-初时谂住喺好大嘅北海道带子,原来喺细d
-略嫌肉质唔喺爽同结实𠮶只,但幸好味道都有甜味

- 祝友人生日快乐

- 明知呢度唔比影相,但我仍是要偷偷影。不太喜欢偷偷摸摸嘅感觉............有压力。其实我预咗佢会嚟阻止我,所以我亦谂定台辞

- 平心而论,食物味道,卖相同餐厅装修绝对可以喺soho区立足,不过女侍应个服务飘忽度都几高,初时都nice去介绍个tasting menu,但后来可能换包事件,佢就唔喺句句都用nice tone,基本上大致都小绷脸+flat tone。我觉得茶餐厅嘅waitress service比佢更consistent, nicer in tone/ attitude/ mentality,只喺比佢大声d讲嘢

-最后埋单时,我好罕有咁签少咗............要佢拎番嚟比我改过

- 我自己对呢间餐厅就大功告成(lunch+tasting menu都食过),揾唔到1/2点理由再嚟..............如果你哋无习惯要影食物嘅相+喺1个lucky person,咁都可以去吓