今日行过见到烧肉铺新开就胆粗粗入去试下,入到去装修都几好, 摆枱阔,员工都著得整齐咁serve客,感觉唔错。落单系自己画落𠮶餐牌到嘅,店员都好好照读左一次同我覆单。嗌左个慢煮鸡胸拉面定食同牛舌+鸡腿烧肉套餐。鸡腿都ok嘅,不过可能2点几先去食d饭焗耐左痴埋一旧旧。一路烧都未见𠮶拉面到, 见佢新开费事催就食住烧肉先, 但系食晒全个烧肉定食个鸡胸拉面都系冇上到。算啦,新开漏单都好常见又赶时间,就同𠮶店员讲埋单同cancel个拉面。跟住𠮶经理(?)就完美示范左如何正确处理漏单,以下为真实对白:经: 我睇番我哋冇漏单㖞,系你哋落左一个餐咋㖞我: 唔系㖞我画左两个餐嫁㖞经: 咁你洗唔洗嗌过呀,饿亲男士就唔好啦我: 唔紧要啦,唔洗啦,埋单呀唔该隔左阵𠮶经理行又埋黎:经: 你张单系我入嘅,我好记得你哋净系画左一个餐我: 吓,我画完你𠮶位同事仲同我覆左一次单㖞经: 我净系见到一个餐,咁你宜家嗌唔嗌多个餐呀我: 唔洗啦,埋单啦等左两个字佢哋又执枱又抹枱咁都无人print单,就问张单得未,经理先开始print单再行过黎:经:我落单𠮶阵见到一个餐,我忍唔住打断佢: 其实你哋d餐牌俾客画完会唔会keep到𠮶客

经: 我睇番我哋冇漏单㖞,系你哋落左一个餐咋㖞
我: 唔系㖞我画左两个餐嫁㖞
经: 咁你洗唔洗嗌过呀,饿亲男士就唔好啦
我: 唔紧要啦,唔洗啦,埋单呀唔该

隔左阵𠮶经理行又埋黎:
经: 你张单系我入嘅,我好记得你哋净系画左一个餐
我: 吓,我画完你𠮶位同事仲同我覆左一次单㖞
经: 我净系见到一个餐,咁你宜家嗌唔嗌多个餐呀
我: 唔洗啦,埋单啦

经:我落单𠮶阵见到一个餐,
我忍唔住打断佢: 其实你哋d餐牌俾客画完会唔会keep到𠮶客走?
经: 唔会嘅, 不过我落单𠮶阵见到一个餐,觉得奇怪仲专登转身数吓你哋几多人,两个人叫得一个餐
我: 吓! 宜家系同你哋店员覆埋单,佢自己读一个拉面餐一个烧肉餐你都漏㖞
经: ANYWAY遇到呢D情况都系我要道歉嘅所以我宜家同你道歉啰
佢拎左d钱就走左,我哋都好费事再嘈就起身走人

讲真,一开头都系谂住算,新开漏单都体谅,但系做乜要屈番个客无画,仲要同我讲"ANYWAY 呢d情况都要道歉所以宜家道歉啰".
2019-09-15