2018-09-16
本身约朋友去第二区食饭,点知佢突然话无得早走唔可以去太远食,所以就去左佢公司附近呢间餐厅~~~餐厅环境都几有格调,最开系系有阔卡位,等我地可以舒舒服服咁吹水谈心~~未点餐之前餐厅职员好快速送上一碟免费小食-薄脆~其实佢同TACO差不多,都几脆几有口感,个蛋黄酱先系精华,令味道更加丰富,我地2个人2秒已经KO左我地三个人分别叫左3个餐~~~一人餐会跟前菜,饮品同餐汤仲有个甜品,都几丰富!前菜我就选择左田园沙律,无谂过前菜都好大碟!而且为保持沙律新鲜度,只碟系冻架!!真系好值得赞~D沙律菜好新鲜,食到田园之味,最正系酱汁份量调到最低,好适合我呢D清淡人士至于餐汤好重蕃茄味,所以偏甜,里面有超多豆,我自己ok 的,不过唔食豆嘅朋友可能辛苦少少喇。一人薄饼晚餐 $169 好耐无食pizza所以想叫个黎食,pizza可以自选4款材料,见到菠萝当然要order la~~~我再加蘑菇 海鲜 鸡肉pizza系薄版,所以唔系好heavy,反而上面超多料,鸡肉好入味!菠萝都好甜,成个pizza唔会有油腻感,不过份量真系太大,一个人一定食唔晒XDD呢个餐可以跟其中一款小食,我就选择招牌嘅一口芝士,放左一阵里
我地三个人分别叫左3个餐~~~
一人餐会跟前菜,饮品同餐汤仲有个甜品,都几丰富!
一人薄饼晚餐 $169
呢个餐可以跟其中一款小食,我就选择招牌嘅一口芝士,放左一阵里面都仲系热的!外层相当酥脆,钟意芝士嘅朋友一定要叫!
一人晚市套餐 $149
朋友叫左个意粉餐,材料都可以自己拣(蘑菇+鸡肉+烟肉+香蒜 配蕃茄汁)~视觉上好似无特别咁,原来d 材料收晒响入面,佢呢个蕃茄汁真系做得唔错,令意粉keep住有微甜感觉,但又唔会好过火,加上面条爽口弹牙嘅程度令我惊讶,连平时唔太食淀粉嘅我都食左好几啖。
每个一人餐都可以追加咸蛋黄薯角,我地都叫左份,佢真系每件薯角都充满咸蛋黄,咸香满溢!!而且热食嘅时候外层好脆里面d 薯仔依然林林地,系会忍唔住狂食~
皇牌威宁顿牛柳 $328
威灵顿牛柳我真系第一次鼓起勇气叫,因为平时其他朋友好少会陪我食,去到呢度我又想讲,如果三个女仔食,其实真系两个餐加其他小食都够~特别系呢件牛柳真系超~大旧,旁边仲有球薯蓉同蔬菜!
未切开已经闻到好香黑松露味,厚厚酥皮下有超多黑松露,仲有D芝士,令味道更丰富,牛柳够厚度,睇到中间taw raw地,入口牛肉好嫩好多汁,好彩唔系全熟, 先可以食到牛肉真味~~有酥皮锁住D黑松露,同牛柳一啖入口,口感同味道都好到位~
饮品方面,我选择左lemon squash而朋友就拣左long island.
lemon squash入口梳打超多气,柠檬味都好强烈,不过我自己唔太喜欢好甜,所以无搅匀,如果好似我唔喜欢甜的话可以考虑下次叫佢少D糖浆.
long island系vodka+可乐混合体,甜甜苦苦酒精味唔浓,都几容易入口
呢度职员都好nice,上菜速度快,系观塘西餐唔错的选择~