一向都系金记冰室嘅忠实粉丝,平时下午茶lunch都会去帮衬佢,今次就同妹妹去屋企附近「金记冰室」再擦返餐饱。钟意佢嘅餐牌食物种类多,而且分门别类,可以令客人一目了然。现时疫情仍是反反覆覆状态,因此餐厅采用扫描QR code下单,落单过程简易方便,又可以减少人与人嘅接触。本身都钟意食啲麻辣嘅嘢食,这一碗麻辣鸡片米线正啱我心意,套餐仲可以半价加配饮品或者餐汤,骤眼睇卖相非常吸引,而且配料相当丰富,包括有豆腐卜及鸡片等,仲有炸蒜同埋葱花粒令汤底更香,钟意佢少少辣,米线同芽菜都好入味啊。川味回锅肉炒乌冬,即叫即炒好有镬气,每一片回锅肉都是半肥瘦的,我而且肉质很鲜嫩,椰菜朔晒精华味道,我哋唔够10分钟就食晒了。榄菜鸡粒炒饭同样地粒粒米饭都好入味,里面有鸡蛋丝、鸡肉粒等,榄菜唔会太咸又唔会太淡,分量刚刚好呢。还有家人最喜欢嘅西炒饭,酸酸甜甜嘅味道确实好开胃。最后饮品点少得叫呢度嘅招牌饮品 - 冰凉原味奶茶,奶茶非常香滑香醇,浓郁的奶香味超滑溜,奶味与苦涩味刚刚好,难怪是镇店之宝。最后食咗咁多野,埋单都只系$300多啲,食物质素依旧不变,一样咁好味咁有镬气,难怪平日都经常满座呢。

钟意佢嘅餐牌食物种类多,而且分门别类,可以令客人一目了然。

还有家人最喜欢嘅西炒饭,酸酸甜甜嘅味道确实好开胃。