2023-05-01
朋友想食中菜同北京烤鸭,见呢间「老北京」系铜锣湾日子都唔短,位置系渣甸中心亦都十分方便,一于订位试下酸菜鱼鱼似系鲩鱼,肉质唔够滑同都几腥下😖,辣度唔算辣,但整体较油,唔系好食度酸辣个种刺激既味道老醋哲头海哲头都几爽,仲有青瓜,加上蒜蓉、芫荽& 醋,又酸又醒胃既凉拌干煸四季豆四季豆炒得几有镬气,带微辣,几惹味糖醋小排骨猪肉有d膻,糖醋酱汁比较稀,唔系成个酱汁黏住排骨既食法,可能是北京既味道,但我就觉得一般麻辣粉皮粉皮烟韧爽滑,仲有青瓜,麻辣就略嫌唔够麻同香北京烤鸭半只烤鸭个皮唔够香,食唔到鸭既膻香,块薄饼皮冻得好快,一冻就好易变硬,有点失望高汤小笼包个皮好厚,小笼包就系食入面既汤汁,但无汤汁,唔好食酸辣汤微辣既酸辣汤迎合返港人口味,唔太杰,不错老北京炒饭京葱、蛋同豉油炒饭,饭炒得唔够干身,同埋都几细碟拔丝两食拔丝就系用高温整溶d糖后拉成的,拉得好幼细,食落好似食紧嘉年华既棉花糖既味道,两食系有香蕉同苹果,如果想脆皮d可以放入冰水入面,都几好食整体食物都麻麻同偏油,要麻既唔够麻,要酸既唔够酸,应该唔会有第二次😅
酸菜鱼
老醋哲头
干煸四季豆
四季豆炒得几有镬气,带微辣,几惹味
糖醋小排骨
麻辣粉皮
粉皮烟韧爽滑,仲有青瓜,麻辣就略嫌唔够麻同香
北京烤鸭半只
高汤小笼包
个皮好厚,小笼包就系食入面既汤汁,但无汤汁,唔好食
酸辣汤
微辣既酸辣汤迎合返港人口味,唔太杰,不错
老北京炒饭
京葱、蛋同豉油炒饭,饭炒得唔够干身,同埋都几细碟
拔丝两食