2021-08-19
同朋友去铜锣湾食晚饭都会嚟永光中心揾食,贪佢方便就脚!一入门口留意道门会回弹,唔好企咁埋。见到D清酒摆设,提醒我入咗间日式西餐厅。间舖地方唔大,每枱都贴得好埋,基本上隔离枱倾计,我都唔好意思同朋友讲嘢,费时人哋以为我撘嘴啦🤭我哋点餐前向个侍应了解餐牌上面新鲜鱼柳同厨师精选系乜,点知佢讲完我都听唔到佢讲乜,心谂系佢广东话讲得唔好,还是我聆听唔好呢?咁我就叫份鱼嚟食吓,睇吓佢比咩我食啰!最后我哋叫咗两份set lunch。朋友嘅前菜,佢话几好!芝士意大利云吞配法式番茄酱,比想像中大件,不过个酱汁似系超市买嘅番茄酱北海道海胆意大利饭,系朋友叫嘅!佢以为有好多海胆,原来⋯哈哈!佢话海胆冇怪味。我嘅新鲜鱼柳,味道系唔错。哩份配菜有紫椰菜,薯仔,萝卜又几好味噃!甜品系送嘅!以一杯淡淡地嘅咖啡作终结。整体食物系ok,不过服务真系有进步空间,本以为系自己听广东话听得唔好,点知隔离枱都听唔明个侍应讲乜!不过,做饮食系辛苦嘅!明嘅!明嘅!
一入门口留意道门会回弹,唔好企咁埋。
餐包,冇咩特别
朋友嘅前菜,佢话几好!
鸭胸沙律
芝士意大利云吞配法式蕃茄酱
北海道海胆意大利饭
我嘅新鲜鱼柳,味道系唔错。
煎鱼柳
哩份配菜有紫椰菜,薯仔,萝卜又几好味噃!
配菜
甜品系送嘅!
甜品
以一杯淡淡地嘅咖啡作终结。
Latte