约左朋友去观塘食饭,见到Cobber 有好多like,所以就去试下。佢系世贸大楼一楼,但搭䢂竟然唔可以直接去到,要搭去二楼再行落一层,有啲麻烦。入到去填纸子,女侍应企到好似不耐烦咁,但果时只系五点几,个场只有几枱客,根本一啲都唔忙,唔明态度点解可以咁。餐厅都几大,但梳化位有啲笠左落去,所以坐得唔系好舒服。Anyway,我地叫左以下食物:🥘明太子忌廉大虾炖饭个饭一上枱已经好eye-catching,粉红色嘅炖饭放喺一个好似有轨迹嘅大圆盘上,显得更突出,不过上面嘅香叶就放得太多,有啲破坏美感。食落酱汁虽然比较稠身,但却完全包围饭粒,同朋友一齐分享唔会感觉好漏。虾大只爽口,饭粒唔会煮到太林,几好食。呢个kick off 唔错。🍝Cobber Noodles一啖食落去,唔系食到蕃茄汁嘅味道,而系甜!感觉系落多左糖,仲要份量不少,所以就算大虾同意粉ok都冇用。🐙炸鱿鱼须配芥末籽蛋黄酱本来冇谂住叫,但见到隔离枱叫左,好似好好食咁,所以都忍唔住。果然,佢不负我望,鱿鱼炸得香口得黎一啲都唔靭,亦唔会一啖咬落去啲炸酱跌晒落碟,最重要食落感觉唔油腻,配埋个他他酱真系一绝!黎到饮品:🍹夏季大三角呢杯其实系蓝

Anyway,我地叫左以下食物:

🥘明太子忌廉大虾炖饭
明太子忌廉大虾炖饭

🍝Cobber Noodles
Cobber Noodles

🐙炸鱿鱼须配芥末籽蛋黄酱
炸鱿鱼须配芥末籽蛋黄酱

黎到饮品:

🍹夏季大三角
呢杯其实系蓝橘西柚柠檬梳打,个蓝色好靓,如果换一个特别啲嘅mocktail 杯,一定更吸引。味道不俗,又几解渴。
夏季大三角

🧋薄荷朱古力咖啡碎冰
朱古力咖啡味几香浓幼滑,配上沙冰好正!

🍹士多啤梨乳酪碎冰
士多啤梨味几香,初头饮几好味,但饮到一半就已经觉得太甜,食住野饮都好漏。
薄荷朱古力咖啡碎冰  &  士多啤梨乳酪碎冰

走嘅时候见到有条楼梯可以直落地面,但原来系后巷,位置比较暗,卫生亦唔好,加上呢度服务麻麻,所以就算食物可以,都应该冇下次了。
2021-09-08
炸鱿鱼须配芥末籽蛋黄酱