2019-08-23
呢间belon vin restaurant,睇个名好似系主打蚝同酒,原来样样野食都好出色!食到我地8个赞不绝口!讲咗环境先,一入门口右边已经见到放咗几款是日推介嘅蚝,左手边就系三部大电视,睇波气氛一流。不过,今次因为我地有8个人,所!以!老板留咗间partyroom俾我地房间有电视,有梳化,坐8个啱啱好(请原谅我果晚太兴奋无影啲咩环境⋯)野食由朋友发板,而家同大家分享下。第一道冻盘:Shimonoseki & Gillardeau 生蚝配加洲海胆加油甘鱼刺身非常新鲜!Shimonoseki蚝肥美而爽脆、Gillardeau则比较creamy浓郁,正!仲有三种口味嘅「假」鱼子:蜜糖味、柚子味、白酒味。职员推介将鱼子放系蚝上再一口食晒,本人觉得蜜糖味最得意,甜甜地带出蚝鲜味。油甘鱼刺身油份足够,入口鲜味十足,非常适合衬白酒。海胆本人就麻麻,交晒俾其他朋友处理第二击:惹味小食拼盘 & 芒果牛油果蟹肉他他左边芦笋煮得啱啱好!爽脆多汁,一啲渣都无。中间轻煎鹌𪂹脾,劲嫩劲多肉汁,腌料啱啱好,唔会太重手,师傅好手势右边听老板讲系虾子鸡翼!secret menu先有,今次专登整俾我地试试。一试真系~
油甘鱼刺身油份足够,入口鲜味十足,非常适合衬白酒。
海胆本人就麻麻,交晒俾其他朋友处理
第二击:惹味小食拼盘 & 芒果牛油果蟹肉他他
左边芦笋煮得啱啱好!爽脆多汁,一啲渣都无。
右边听老板讲系虾子鸡翼!secret menu先有,今次专登整俾我地试试。一试真系~!外皮脆、虾子香、一咬开啲肉汁仲飞晒出嚟
第三round:西班牙焗包条 & 柠檬牛油煮蚬
Loaf脆卜卜,送酒一流,可以配埋佢佢地秘制鱼干(无打错字,真系用小鱼干打碎!)酱食。
啲蚬好新鲜,简简单单配牛油炒一炒就好鲜甜。
主菜:鸭脾、乳猪、虎虾意粉、东星斑、Rib-eye
叫咗五个主菜大家share,份量十足!肉眼同虎虾意粉最惊喜肉眼扒厚身得嚟又稔,要再赞多次师傅手势
不过乳猪啲膏就多咗少少,我男人老狗就唔怕,肉质又嫩,但同行嘅ladies就比较抗拒哈哈哈。
最最最最后:Sorbet & 心太软
菠萝&椰子sorbet 卖相非常吸引,食落好香,解滞一流。
朱古力因为本人麻麻地,所以不评论个心太软
今餐非常满足~饮饱食醉最开心嘅系餐厅职员个个都超好客哈哈哈哈,虽然我地间房系楼上,但啲同事都成日上嚟问啲野食嘅comment,又同我地倾计,成晚笑唔停!
下次唔食饭,都会同班friend嚟睇波轻松下!呢到环境服务无得输