2018-07-31 49 浏览
今次同男朋友嚟咗呢间叫泷嘅日本餐厅,都系OMAKASE嚟嘅,一入到嚟就有职员好好招呼,我哋坐咗系厨师前面,店舖职员介绍完餐牌之后我就决定叫「泷」,男朋友就叫「极」。我坐嘅个个位有个好大嘅金炉,其实个个系要嚟炸天妇罗嘅,不过放心,坐个个位唔热,亦都无油烟味。首先嚟STARTER,松叶蟹,里面有海胆、蟹膏同昆布jelly,捞埋一齐食感觉好幸福呀~ 估唔到第一道菜已经咁好食!口感非常丰富,海胆味都好浓!之后前菜就有几个唔同食材,分别系北海道白粟米、炸银杏、明太子酿虾、同埋荣螺。负责人同我哋讲要顺时针咁食。先食粟米,超甜!因为系生嘅,确保甜度都仲系到!银杏炸完面头洒上盐~明太子酿虾少少辣~荣螺啖啖肉呀,而且超甜!鲍鱼清汤,真系好清架!鲍鱼一啲都唔韧,最后仲食到啲柚子皮添!刺身拼盘,有拖罗、深海、赤龙,职员教我哋用葱花同姜放落酱油到,另外一碟就要嚟落wasabi~ 个人最钟意食拖罗!天妇罗,店舖嘅著名菜~每一款嘅炸粉都好薄,好香口,厨师会直接放系面前嘅碟到,自己再配上唔同嘅调味。最特别系大蚬天妇罗,好厚身又鲜甜嘅肉!主食部分系鳗鱼为主题,鳗鱼三食:鳗鱼玉子、白烧鳗鱼同蒲烧鳗鱼。玉子个款自己就最钟

主食部分系鳗鱼为主题,鳗鱼三食:鳗鱼玉子、白烧鳗鱼同蒲烧鳗鱼。玉子个款自己就最钟意!

梅素面~梅刨成冰,好冻!

甜品系烧蕃薯配白兰地同砂糖,蕃薯先烧后炸,皮都可以食,配上白兰地同砂糖真系觉得好幸福呀,超好食!

仲有日本蜜瓜,都系好甜。

唔好睇少一件嘅份量,成餐食咗约2个几钟,食完都好饱~好满意呢一餐!
2018-07-20