2017-03-15
一向都钟意食韩式炸鸡,不过香港既韩式炸鸡店真系唔系间间都好味,一系就太干一系就多汁到鸡皮都唔脆,不过今次同朋友食既呢间YADLLIE PLATE虽然之前从未听过佢既大名,但今次黎食都留下一个几深既好印象。我地Total有4个人,原本打算叫两款炸鸡,后尾发现佢有啲款可以叫一半一半,咁我地就紧系叫一半试多啲啦,先黎系YADLLIE半半炸鸡 $168, 呢个我地拣左大邱辣酱炸鸡同埋蒜香炸鸡,先讲大邱辣酱炸鸡,其实佢有5个Level既辣拣,听Waiter讲通常食得辣既人都会拣2,3辣度,不过我既朋友都唔食得辣所以就拣左最小辣,不过微微既韩式甜辣其实都好香,而且佢既鸡都好鲜嫩,一啲都唔鞋,同埋鸡皮都冇肥膏,整体质素都唔错。至于蒜香炸鸡,面层系甜甜地既香蒜汁,而且佢既汁系渗透晒落鸡皮度,同时鸡皮又Keep到薄脆,唔似出面个啲会淋晒,所以水准都几高。另外我地仲叫左蜂蜜芝士粉炸鸡 $178, 香浓既芝士粉配蜂蜜甜甜地好好味,女仔一定好钟意食,而酱汁既份量同样拿捏得好好,唔会好干身,皮都系脆既,真系几正。沙律方面我地都系离唔开鸡,我地叫左份葱丝鸡块沙律 $138,沙律菜都几新鲜,食落好爽口,至于炸鸡块因
唔似出面个啲会淋晒,所以水准都几高。
YADLLIE半半炸鸡
香浓既芝士粉配蜂蜜甜甜地好好味,女仔一定好钟意食,
蜂蜜芝士粉炸鸡
沙律菜都几新鲜,食落好爽口,至于炸鸡块因为淋左葱丝腌汁,酸酸地甜甜地,都几开胃。
葱丝鸡块沙律
入面有晒年糕、南瓜,鱼串等,除左有韩式酱,表层铺满芝士,真系罪恶感十足,
不过佢既年糕都好烟韧,而且鱼串都几好味,沾埋韩食酱,真系好有风味,不过就嫌佢既芝士拉唔到丝,如果唔系就完美啦!
首尔街头小食盘