6天前
早几日放假,朋友带我嚟咗一间日本居酒屋 🍶。居酒屋入面嘅装修有好多打卡位 📸,感觉好似置身于日本一样 🇯🇵。从门口睇唔出原来里面咁大,行过一条粉红色霓虹灯楼梯后,就好似置身于另一个世界咁 🌈✨。餐厅嘅食物好好食,刺身好新鲜 🐟,下次一定会再来!🌟—————————————————🍣 迷の刀 五雕刺身盛合 $338呢碟刺身拼盘真系好精致,有三文鱼玫瑰,上面有好大粒嘅鱼子;新鲜嘅金枪鱼刺身,非常厚切;甜美嘅甜虾,虾头有好多膏;好鲜甜嘅带子,食得出好新鲜。配埋啲生菜、萝卜丝同芥末,色彩丰富之余,口感都好清爽。🥑 牛油果山葵渍 $68牛油果切到薄片,放在一个牛油果形状的碟上,好得意。配上碎海苔同特制酱汁,味道清新得嚟又带点鲜味。🦀 蟹味噌甲罗烧 加配薄饼 $94甲罗烧蟹膏丰腴,味道刚刚好不会过咸,配上烧得香脆的薄饼,口感层次分明,真系好好食。🥚 明太子酱厚烧玉子 $78玉子烧煎得金黄嫩滑,配上鲜味嘅明太子酱同埋清新嘅葱花,味道丰富又唔会盖过蛋香。旁边嘅萝卜蓉更加系点睛之笔,令口感更加清爽,同玉子烧一齐食真系绝配。🐚 清酒煮白蛤锅 $108蚬好大粒,配埋清酒汤,个汤底好好饮,我忍唔住饮咗几碗,真
—————————————————
🍣 迷の刀 五雕刺身盛合 $338
🥑 牛油果山葵渍 $68
🦀 蟹味噌甲罗烧 加配薄饼 $94
🥚 明太子酱厚烧玉子 $78
🐚 清酒煮白蛤锅 $108
蚬好大粒,配埋清酒汤,个汤底好好饮,我忍唔住饮咗几碗,真系好鲜甜。
🐟 三文鱼层层叠 $138
三文鱼上面加咗芝士、鱼子同葱,味道丰富又唔失清新。店员用火枪烧过表层,令到芝士完全融入三文鱼中,加上底下的四嚿寿司饭粒粒分明,口感一流。绝对系必点之选!
🐥 鸡翼(一本) $32
🐮 蒜烧厚切牛舌芯(1串) $48
鸡翼烤得金黄香脆,牛舌芯厚切得啱啱好,口感一流,配芥末籽酱和柠檬汁一齐食,好惹味!
🍈 飞雪蜜瓜梳打 $68
梳打呈现出嘅淡绿色泽令人赏心悦目。饮落清新怡人,甜甜的蜜瓜味和清新的梳打好夹。
🍊 热柚子茶 $30
香浓温暖,柚子嘅果香同茶叶嘅清香相得益彰,系寒冷日子里嘅一丝暖意。