2019-04-26
一間食店通常以食物質素或服務作招徠,當然兩者都有就最好,但這間位置黃大仙中心的「賞茶」食店可以兩樣都沒有。周末下午茶時間經過,看見店舖沒有很多人光顧,店內仍有座位,於是決定吃個下午茶餐歇歇腳。茶餐選擇不多,來來去去都是炸物配薯條,再加一杯台式飲品,花心的我想來個crossover,將A餐的鹽酥雞及薯條,配上B餐的翡翠檸檬飲品,兩套餐價錢一樣,禮物地問店員可不可以這樣配搭,沒料到問題未問完,已被店員粗魯地回覆「不可以,寫咗喺咁就喺咁」,相當不錯的服務態度(笑)。我們也只好跟從餐單的配搭,叫了個台中套餐:鹽酥花枝丸配薯條、翡翠檸檬(套餐價$44)。花枝丸頗為細粒,有落椒鹽加重口味,但都唔算好吃;薯條細條,略嫌炸得太乾身;飲品翡翠檸檬,似普通檸檬茶,但紙包維他檸檬茶更好飲。