2022-10-05
之前睇食评, 话呢间食物做得好出色,原本之前想同朋友去试,但系啲时间夹唔到。加上Open rice 网上 D booking 都好 full 。朋友试过打左 3次都冇人听只好留言。最后 9月20日,在网上订了 10月4日 12:30 noon 午饭。最近地铁葵兴站行过去都要 15分钟左右,餐厅都有啲难揾, 因为佢系条巷仔入面。门口都有啲当日午餐间餐厅好细,大约15个位左右,我们三人是第一批客人,坐在一入门口右边 4人卡位, 相对其他嘅坐位舒服。 不过佢装修都干净典雅, 餐具都雅致。我们都想试法国菜,Lunch set 有 2 道菜$ 148 , 3 道菜$ 198, 4 道菜$ 248 。其实系有头盆, 主菜 同 甜品 , 主菜有两边 一边系意粉饭,另一边系扒类。 我们最后拣了 3 道菜。😊 呢个自家制面包唔大,不过做得好出色👍 外脆内輭,牛油夹咗喺入面,如果有个汤送埋就完美啦。😬头盘 ⇒ 野菌清汤配慢煮鸭胸,个汤系上完面包先嚟。 其实我落单嘅时候,冇留意佢系汤 😅,鸭胸好细粒得4粒,不过味道都唔错。另外一个头盘 ⇒ 烟三文鱼甘笋芝麻酱 ,味道尚可。 主菜: 烤西班牙猪肉眼 ,分量
门口都有啲当日午餐
另外一个头盘 ⇒ 烟三文鱼甘笋芝麻酱 ,味道尚可。
主菜: 烤西班牙猪肉眼 ,分量少得惊人,只有 4旧仔 ,加埋都冇半只手掌咁大,味道冇特别。
另一个主菜: 汁烧美国牛仔骨,要加多 40蚊,味道唔错,有薯蓉垫底。
甜品 ⇒血桃梳乎厘,要另加 $ 30 , 味道同质感做得唔错。
甜品 ⇒ 杏桃焦糖炖蛋 , 都 OK .
甜品 : 朱古力瑞士蛋糕 味道都 ok ,不过好细件。
包的饮品: 红桑子梳打水, 菠萝梳打水。 喺 Drink menu 里面自己拣 , 48蚊 以下的饮品。 原本我哋要咗咖啡,但系佢话咖啡机坏咗,所以改饮梳打,冇乜特别。
我哋食咗差不多两个几钟,中途都有几个客入嚟,有D冇订位,但系都不至于满座,所以我觉得网上 book 位嘅显示情况,唔系咁准确。 其实食物又未至于话讲到话咁好食,不过份量真系太少。