2018-02-24
这天和朋友来到皇后小聚吃团年饭,第一次来,openrice的食评不错,装潢又特别,大家就选了这间!我们一早订了枱,来到餐厅楼下,带位的就在地下。我一个人先来到餐厅,她便带我搭电梯,上一层就是餐厅。电梯门一开,有另一个目无表情的男子引领我坐下。櫈都未有坐低就问我饮咩茶,站在我前面迫到我点茶为止,我话等埋朋友先,佢就话咁唔洗等比壶水你先啦!Er.......点解唔可以比我谂下先😦比人迫完终于可以欣赏下里面既装潢,里面环境又真系几特别㖞!讨人喜欢的!食品选择都几多!仲有套餐添!讲起套餐,另一个男服员主动走过来推荐他们的$1188优惠套餐,介绍著里面菜式..下删一千几百字....好,比我地谂下先!走左,数分钟后走回来望下你叫得未,未齐人好明显未得啦!走左,一阵再走回来说:「要叫就叫先,要帮你留住条鱼,唔系等阵就无嫁喇!」间餐厅一半都未坐满,急咩呢?😠更何况我未齐人啰!如是者,佢来回左几次望下我叫得佢个套餐未!!最后紧系无叫套餐啦!叫左6个菜。先有泰式烧鲜鱿鱼沙律,有惊喜㖞!唔细碟!好味㖞!鱿鱼唔会韧,沙律汁酸酸辣辣好泰国呀!!推介!呢个芭提雅素春卷一般般麻麻地,反而伴住佢的生菜难得的好新鲜好绿
食品选择都几多!仲有套餐添!
泰式烧鲜鱿沙律
最后紧系无叫套餐啦!叫左6个菜。
先有泰式烧鲜鱿鱼沙律,有惊喜㖞!
芭提雅素春卷
呢个芭提雅素春卷一般般麻麻地,反而伴住佢的生菜难得的好新鲜好绿!呢个春卷可以唔洗叫。
招牌瑶柱鸡半只
招牌瑶柱鸡。其实无瑶柱味,系鸡面有好多瑶柱,似盐焗鸡,味道偏咸。
杜小月樱花虾炒饭
呢个杜小月樱花虾炒饭有惊喜!惊喜在够大碟,真系好大碟,成个汤碗咁多!但点解叫杜小月呢🤔?实情咪杨州炒饭加樱花虾啰。
腰果乌醋猪柳
跟住呢碟腰果乌醋脆猪柳,唔睇菜名真系唔知有乌醋....肉身偏干,正常既。
士多啤梨骨
最后呢碟士多啤梨骨,正常中菜餐厅吃到的菜式。可以放一两粒原整或者半粒士多啤梨装饰下既我觉得。正常味道,唔会太干,但唔叫唔会有损失。
一开始看餐牌的时候,还以为它会偏细碟,如果这个价钱就是偏贵了。但上菜时竟是意外的大碟!
综合而言,食物质素真的算不错,这个价钱加这个份量真的是很不错了!算不上贵,我们一行5人吃才了$774。最重要没有限时!
这里真的最适合一班人来聚餐!
大前提是你不介意这里所有的服务员都是面黑黑的.....同埋强迫你点茶不成功强行比滚水你是为左收你茶水$10一个人头!