2024-06-06
同朋友行观塘海滨公园散步,由观塘起步行到尾其实都几长几攰🙈🤣 于是就喺个边揾吓有冇好西食,结果就拣咗喺海滨汇嘅呢间海街丼😍 环境好优雅,装修好新净,店员都好有礼貌,第一印象已经好好!😆酱汁吞拿鱼丼 ($200)丼饭有腌过嘅呑拿鱼、呑拿鱼蓉加三文鱼籽。腌过既吞拿鱼好大块好厚,好有咬感。味道方面,即使唔点豉油都好,完全冇腥味,腌料令到吞拿鱼口感更加丰富,好match !吞拿鱼蓉好滑又多,都系冇腥味,吞拿鱼爱好者一定要嚟试!三文鱼籽同上!😍😍 仲有!呢个丼饭除咗1️⃣ 就咁捞Wasabi同豉油食之外,仲有两种食法🤩 2️⃣ 将附送嘅寿司醋果冻捞埋落啲饭一齐食。佢系好似一嚿落咗醋嘅啫喱,食落几开胃,味蕾受刺激😆3️⃣ 食到剩返1/3,可以将厨师们亲自用鲜鱼秘制熬成嘅鱼汤(鱼介出汁),仲有碟上面嘅其他配料倒落个饭度,变成茶渍饭咁食,呢个食法又有另一种风味。鱼汤仲系暖既,饮落去好鲜甜,好似褪去食Wasabi嘅浓烈,而温暖肠胃嘅感觉,值得一试!🫰(放心,唔明可以问,职员都好客气有礼貌👍🏻👍🏻)鳗鱼丼 ($155)鳗鱼饭都好好食,鳗鱼烧得好香,鱼肉极厚,感觉鱼仲多过饭🤣 食落去好滑身,鳗鱼汁落得啱啱好,唔会过咸或
酱汁吞拿鱼丼 ($200)
(放心,唔明可以问,职员都好客气有礼貌👍🏻👍🏻)
鳗鱼丼 ($155)
鳗鱼饭都好好食,鳗鱼烧得好香,鱼肉极厚,感觉鱼仲多过饭🤣 食落去好滑身,鳗鱼汁落得啱啱好,唔会过咸或者过淡🤤
两个定食都有送渍物牛蒡,但系佢系腌过,酸酸甜甜,好爽脆,好好味😍仲有仲有!茶都好香,唔知系咪茉莉花绿茶(?),可以饮几杯都唔厌😚 餐厅喺餐具方面嘅设计都好有心,每一台嘅筷子座装饰都唔同,好可爱😆
结论
🫰食物味道出色
🫰刺身新鲜
🫰食法特别
⚡️要行 (如果地铁站过嚟,牛头角站落就会近啲),但如果想安安静静同朋友倾吓偈聚下旧,呢度真系首选👯♀️👯☺️
好味度:9/10
回头度:8.5/10
餐厅资料
餐厅名称:海街丼 (海滨汇)
餐厅地址:观塘海滨道77号海滨汇1楼13-14号舖