2018-07-26
每个月我们必会庆祝拍拖纪念日,我的习惯系这一天一定会选一间全新未去过既餐厅,在特别节日选一间全新餐厅作为庆祝既地方真系要够运气先得, 次次都好好彩, 除左今次见呢间餐厅评语不错, 每碟菜又是细细碟的TAPAS, 价钱也合理. 我地叫左以下食物:1. Cheese Croquettes 松露芝士球 (好好味) 2. TUNA MAYONNAISE & AVOCADO (好好味)3. BEEF TARTARE (好味)4. SPICY OCTOPUS SALAD (普通)5. CLAMS (普通) 6. PRAWNS (好味)去之前我对呢间餐厅充满期望. 虽然食物系好食, 不过态度就麻麻地.环境也坐得不太舒服, 冷气好热, 我自问我唔系麻烦的香港人, 我系讲出实际情况,餐厅D野好食, 环境麻麻我系可以接受的, 也唔介意SERVER COOL小小的大多数鬼佬餐厅招呼惯鬼佬, 佢地同声同气紧系多野讲, 而我们香港人就算英文好都会比较慢热.个男SERVER应该系MIX的法国人或者系法国大, 性格就系好直有脾气又心急果种, 但系又要扮NICE(HAHA)点解我咁讲? 因为佢一开始系好NIC
我地叫左以下食物:
3. BEEF TARTARE (好味)
4. SPICY OCTOPUS SALAD (普通)
5. CLAMS (普通)
6. PRAWNS (好味)
点解我咁讲? 因为佢一开始系好NICE好热情咁介绍食物比我地, 但系因为我们真系要慢慢看,而且拿不定主意, 或者咁样带来他的不满(HAHA), 他就话我地唔知想点…又话我唔信佢(HAHA, 好直).
而且佢系一个有佢讲冇人讲既人, 佢向我推介松露意大利饭,我话但系我已经叫左松露芝士球㖞? 佢就即刻话: 你唔信我就算, 你自己再决定(好明显有脾气),
气氛即刻变得好Embarrassing, 令人好难下台….
当佢咁样讲的时候(我仲要望到BAR枱厨房位有个CHINESE女厨师即刻用D好奇异眼神望住我,好以我唔识英文咁….所以我只可以讲呢间餐厅D野系好食, 不过令人有种唔舒服的感觉.
我都去过好多香港的鬼佬餐厅, 大多数对我们香港人一定系比较COOL, 可能知我地皮性系比较慢热,其实我系唔介意, 因为咁样唔烦, 可以比我慢慢看餐牌. COOL又唔代表佢地冇礼貌, 大多数鬼佬餐厅我觉得都OK的。
不过呢间D态度就真系麻麻, 水吧FRONT DESK全TEAM人都系香港人, 但就系比我觉得有种对眼生系额头,自己人看不起自己人的感觉, 但对鬼佬就即刻成只狗咁(真系好僧呢D人)
其实食餐饭都系想RELAX下, 而且当天系庆祝拍拖纪念日, 真系比佢地RUIN晒!
Be Fair 佢d 野系好食所以我受左气都唔会话比佢劣评的!